NavMenu

Na poslovnom forumu u Hrvatskoj elita srpskog biznisa - Dve zemlje će zajedno aplicirati kod EU za rekonstrukciju pruge Beograd-Zagreb

Izvor: eKapija/RTS Ponedeljak, 12.02.2018. 18:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
U Zagrebu se danas, u organizaciji Privredne komore Srbije i Hrvatske gospodarske komore održava poslovni forum privrednika dveju zemalja, u okviru zvanične posete predsednika Srbije Hrvatskoj. Na događaju, kako je najavljeno, učestvuje više od 30 velikih hrvatskih i srpskih kompanija, a Luka Burilović, predsednik Hrvatske gospodarske komore najavio da će HGK idućeg meseca u Beogradu otvoriti svoje predstavništvo, kao i da će ustupiti PKS mesto u instituciji HGK.

Iz Srbije na poslovnom forumu u Zagrebu učestvuju vlasnici i menadžeri 17 uspešnih poslovnih sistema i pojedinačnih kompanija iz proizvodnih i uslužnih sektora koji posluju u zemlji, regionu i svetu, kao što su MK Group, Moji brendovi, ComTrade, Alco Group, Industrija mesa Matijević, Nectar, Elixir, Metalac, Zlatiborac itd, kao i veliki broj hrvatskih kompanija.

Učesnicima foruma, kako je i najavljeno, obratili su se i predsednici dve zemlje - Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović.

Vučić je, prenosi RTS u Hrvatskoj privrednoj komori rekao da je trgovinska razmena sa Hrvatskom veća nego ikada i da je za poslednjih pet godina porasla za 62%, dok predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović napominje da na svaki mogući način treba olakšati saradnju između privrednika Srbije i Hrvatske.

- Mislim da imamo ogroman prostor za napredak naše privredne saradnje u budućnosti i smatram da će jačanje naših političkih odnosa doprineti uklanjanju ekonomskih barijera - rekao je Vučić.

On je naveo i da će Srbija biti otvorenija za hrvatske investitore, te pozvao hrvatske građevinske firme da dođu u Beograd i Srbiju, jer "imamo velike planove".

Kolinda Grabar Kitarović rekla je da na svaki mogući način treba olakšati saradnju između privrednika Srbije i Hrvatske, te dodala da su privrede dve zemlje komplemetarne u mnogim područjima.

- Blizina i poznavanje tržišta, prepoznatiljivost proizvoda, navike kupaca razlozi su što naše firme žele da izvoze u Srbiju. Moramo podržati svaku inicijativu za zajednički nastup na trećim tržištima - napomenula je hrvatska predsednica.

- Moji razgovori sa predsednikom Vučićem su potvrdili da postoji zajednička želja za produbljivanjem ekonomske saradnje- naglasila je Grabar Kitarović i dodala da potpunu novu dinamiku može dati saradnja u segmentu industrijske proizvodnje, a automobilska industrija je područje za razvoj te saradnje, gde se nameće potreba za bolju povezanost proizvođača u obe države.

Iz Srbije u Hrvatsku je uloženo svega 9,7 mil EUR, navela je Grabar Kitarović pozvavši investitore iz Srbije da ulažu u njenu zemlju.

Srbija zainteresovana za prugu Beograd–Zagreb

Lideri dve zemlje su prethodno na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon zajedničkog sastanka, saopštili da iako se srpska i hrvatska strana ne slažu u mnogo čemu, po pitanju budućnosti nemaju suprotstavljene interese.

Šefica hrvatske države naglasila je da Hrvatska podržava članstvo Srbije u EU, kao i da su spremni da Srbiji pruže političku u tehničku pomoć na evropskom putu, dok je kao jedan od projekata koji je predložila da se ubrza - obnova pruge Zagreb–Beograd.

- Razgovarali smo i o konkretnim projektima, kako iskoristiti zajedničke fondove EU da bi smo unapredili životni standard građana. Jedan od projekata koji predlažemo je da se ubrza železnička pruga, to jest obnova pruge od Zagreba, preko Viknovaca, Tovarnika i Šida do Beograda - rekla je Grabar Kitarović, prenose Novosti.

Vučić je potvrdio da je Srbija zainteresovana za prugu Beograd–Zagreb, jer smatra da je važna i za povezivanje dve zemlje, ali i za povezivanje Srbije sa Zapadnom Evropom, a rekonstrukciju železničke pruge Beograd-Zagreb razmotrili su i ministri infrastrukture Srbije i Hrvatske, Zorana Mihajlović i Oleg Butković.

Kako je saopštilo Ministarstvo građevinarstva Srbije, Mihajlović koja tokom zvanične posete prati predsednika Srbije Aleksnadra Vučića, i Butković su se dogovorili da se u narednih desetak dana ponovo sastanu i potpišu protokol o saradnji na tom projektu, o čijem okviru su se danas saglasili.

Mihajlović i Butković su, prenosi Beta, saglasni da Srbija i Hrvatska zajednički zatraže novac Evropske unije za rekonstrukciju železničke pruge Zagreb-Beograd. Duga 412 kilometra ova pruga je deo Evropskog koridora 10. U Srbiji se planira rekonstrukcija oba koloseka od Golubinaca do Šida, odnosno do granice sa Hrvatskom, i modernizacija deonice Ruma-Šid. Vrednost tih radova je 250 mil EUR.

KOSTIĆ: Susreti opravdali očekivanja

Poslovni Forum srpskih i hrvatskih preduzeća u Zagrebu je veliki korak za srpsko-hrvatske odnose i šansa da dve zemlje budu značajni partneri u ovom delu Evrope, ocenio je u Zagrebu predsednik MK Group Miodrag Kostić, a prenosi Tanjug.

On je rekao da je današnji susret privrednika na Poslovnom forumu u Hrvatskoj opravdao očekivanja privrednika.

- Ovo što se danas dešava je možda mali korak, mali sastanak, ali mislim da je to veliki korak za srpsko-hrvatske odnose i nadam se da ćemo zaboraviti sve ono što nas je delilo svih ovih godina. Ako danas imamo jednu Francusku i Nemačku posle svih istorijskih nesporazuma koje su imali kao oslonac u Evropskoj uniji, ne vidim zašto oslonac partnerstva u ovom delu Evrope ne bi bili srpsko-hrvatski odnosi - izjavio je Kostić.

Istakao je da privrednici Srbije i Hrvatske nikada nisu prestajali da se viđaju proteklih godina, bilo da su se susreti odvijali na Biznis forumu na Kopaoniku ili na Hvaru.

Govoreći o investicijama u Hrvatsku, Kostić je rekao da stvari u zadnjih 25 godina nisu bile jednostavne, da se ceo region nalazi u tranziciji i ocenio da je Hrvatska nešto brže izašla iz tog procesa, a da je ulaskom u EU stvorila bolje predispozicije za investiranje. Kako kaže, hrvatska preduzeća su imala bolju potporu banka, ali je dodao i da Srbija ubrzano ide u pravcu izlaska iz tranzicije.


Kaže i da je neophodno da države regiona bliže sarađuju, da prave korporacije, alijanse, jer su, Hrvatska sa 4,5 miliona stanovnika i Srbija sa sedam miliona male države koje jedino zajedno mogu da budu konkurentne i zanimljive investitorima iz Nemačke i Turske, koje imaju oko 100 miliona stanovnika.

- Ono što je važno za politiku i državu, i jednu i drugu, da profit, dobit, dodatnu vrednost koju stvorimo u toj kooperaciji i u izvozu ostaju ovde - napominje Kostić.

Na pitanje novinara da li je njegova kompanija zainteresovana da kupi Agrokorova preduzeća u Srbiji, Kostić je rekao da je svakako zainteresovan za kupovinu svega onoga što je vezano za biznis kojim se bavi MK Grupa, ne precizirajući na šta tačno misli, ali je istakao da se o nekim "targetima" već pregovara.

U martu otvaranje predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Beogradu

Hrvatska i Srbija, uprkos teretu prošlosti, imaju i imaće večne ekonomske interese, a za Hrvatsku je Srbija izuzetno značajan trgovinski partner, izjavio je danas predsednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

- To potvrđuje pre svega 200 hrvatskih kompanija koje posluju u Srbiji i negde oko 750 mil EUR ulaganja hrvatskih kompanija u Srbiji, koja je, po tome, naš četvrti partner. To potvrđuje i 2016. godina kada smo imali trgovinsku razmenu od negde preko milijardu evra, a u 2017. smo, za 11 meseci, ostvarili trgovinsku razmenu u iznosu od milijardu i 150 mil EUR - rekao je Burilović u izjavi za Tanjug uoči početka Hrvatsko-srpskog poslovnog foruma u Zagrebu.

U odnosu na 2016. godinu, to je rast izvoza Hrvatske od oko 30%, a uvoza iz Srbije od 16,8%, što znači da Hrvatska, prema njegovim rečima, ima pozitivan spoljnotrgovinski saldo od oko 83,6 mil EUR.

Saradnja između privrednih komora dve zemlje je, kako je ocenio, izuzetno važna, zbog čega će, u cilju pospešivanja privredne saradnje, narednog meseca svečano biti otvoreno predstavništvo Hrvatske gospodarske komore u Srbiji.

- Isto tako najavljujem da ćemo u našoj instituciji u Zagrebu dati prostor Privrednoj komori Srbije da otvori svoje predstavništvo kako bi onda zajedničkim snagama još više pokrenuli ovaj privredni odnos između naše dve zemlje i privrednika Srbije i Hrvatske - izjavio je on.

Prema podacima PKS, Srbija je 2017. u Hrvatsku najviše izvozila: katode od rafinisanog bakra, ploče i trupce od legura aluminijuma, motorni benzin (bez biodizela), jestivo ulje od suncokreta. Iz Hrvatske smo najviše uvozili: nerazvrstanu robu i robe na skladištenju, cement portland, laka ulja, delove za sedišta, soju u zrnu.

Mogućnosti za povećanje srpskog izvoza postoje osim u tradicionalnim sektorima čiji proizvodi su već prisutni na hrvatskom tržištu, i u tekstilnoj industriji, industriji plastike, nameštaja, mašinskoj, industriji papira i proizvodnji mlečnih proizvoda.

Srpski privrednici, osim za povećanje trgovinske razmene sa Hrvatskom, posebno su zainteresovani za investiranje u Hrvatskoj i druge više oblike privredne saradnje sa hrvatskim kompanijama, navela je u jutrošnjem saopštenju PKS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.