NavMenu

EPCG planira gradnju hidroelektrane Komarnica - Potpisan ugovor o izradi idejnog projekta

Izvor: Balkan Green Energy News Ponedeljak, 12.02.2018. 09:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Echunder/shutterstock.com)Ilustracija
Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala je sa grupom ponuđača, koju čine Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi i Energoprojekt Hidroinženjering iz Srbije, ugovor vredan više od 1,6 mil EUR o izradi idejnog projekta za hidroelektranu (HE) Komarnica.

Rok za izradu idejnog projekta sa pratećom dokumentacijom je 15 meseci, a ponuđači će pripremiti i studiju opravdanosti i elaborat o proceni uticaja na životnu sredinu.

EPCG navodi da će studijom opravdanosti biti utvrđena isplativost izgradnje Komarnice, a preciznija cena izgradnje, kao i tehničke karakteristike hidroelektrane, biće predstavljeni po završetku i usvajanju idejnog projekta i studije opravdanosti.

Prema Strategiji razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine, prethodno su razrađene dve varijante za izgradnju hidroelektrane Komarnica. Prema jednoj, nepovoljnijoj po životnu sredinu, procenjeni ukupni troškovi izgradnje HE instalisane snage od 168 MW i očekivane godišnje proizvodnje od 232 GWh iznose približno 183 mil EUR.


Druga i izglednija varijanta, povoljnija po životnu sredinu, predviđa izgradnju HE instalisane snage od 172 MW i godišnje proizvodnje 227 GWh, a investicija je procenjena na 178 mil EUR. Prema ovoj varijanti, kanjon Nevidio ne bi bio poplavljen, a ne bi bilo uticaja ni na opštinu Šavnik.

Period izgradnje Komarnice se procenjuje na sedam godina.

Kako se navodi, tokom februara se očekuje i potpisivanje ugovora od 6,3 mil EUR sa nemačkom razvojnom bankom KfW za rekonstrukciju HE Piva čime, sa ovim ugovorom, EPCG zvanično i počinje planirani petogodišnji investiciono-razvojni ciklus vredan 172 mil EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.