NavMenu

Peter Kamaraš tužio Srbiju - HPK Engineering oštećen u poslu sa Železarom Smederevo?

Izvor: Politika Ponedeljak, 12.02.2018. 08:55
Komentari
Podeli
(Foto: sabthai/shutterstock.com)
Ugovor sa Peterom Kamarašem o profesionalnom upravljanju Železarom Smederevo, koji je potpisan 21. marta 2015. godine mogao bi skupo da košta srpske poreske obveznike.

Kako Politika nezvanično saznaje, Kamaraš je protiv Republike Srbije pokrenuo arbitražni postupak, jer smatra da ugovor koji je naša država potpisala sa kompanijom HPK Engineering, nije ispoštovan. Ipak, nije bilo moguće saznati koliku odštetu traži bivši profesionalni menadžer železare.

Uprkos tome što je za sobom ostavio gubitak od 144 mil EUR, Kamaraš smatra da je u ovom slučaju on oštećena strana. Ugovor sa Kamarašem rukovodstvo smederevske čeličane raskinulo je u julu 2016. godine, nakon dolaska kineskog Hesteela u Smederevo.

Država Srbija je HPK Engineeringu zahvalila na saradnji, jer kako je tada navedeno, ta firma "nije ispunjavala obaveze dogovorene po ugovoru". Kamaraš je, sa druge strane, u to vreme očekivao da će, po tom istom ugovoru biti nagrađen, i da će mu biti isplaćen bonus.

Javnost, međutim, nikada nije videla ugovor koji je Kamaraš potpisao sa državom. Prvi zahtev za dobijanje kopije ovog ugovora zaključenog Ministarstvu privrede podnela je organizacija Transparentnost Srbija. I to samo tri dana po njegovom zaključivanju.


S obzirom na to da ugovor nije dostavljen, Transparentnost se obratila povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, koji je nekoliko puta kaznio Ministarstvo zbog neispunjavanja naloga. U međuvremenu je tim povodom u Ministarstvo privrede stiglo još nekoliko zahteva.

Tadašnji ministar privrede Željko Sertić izjavljivao je da bi prekršio zakon kada bi objavio ugovor o uvođenju profesionalnog menadžmenta u Železaru Smederevo bez saglasnosti partnera, odnosno HPK Engineeringa.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.