NavMenu

Novi put svile velika šansa za srpsku privredu - Kineska inicijativa uključuje i 13.000 kilometara saobraćajnica

Izvor: eKapija Nedelja, 11.02.2018. 18:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: crystal51/shutterstock.com)Ilustracija
Inicijativa Kine pod nazivom Pojas i put, poznata i kao Novi put svile, donosi mnogobrojne mogućnosti za razvoj celog Balkana, a naročito za Srbiju koja se smatra jednim od najznačajnijih kineskih partnera u ovom delu Evrope, ocenio je glavni koordinator konsultantske kompanije PwC Kina (PricewaterhouseCoopers) za realizaciju projekata u okviru te inicijative Gabriel Vong.

On je tokom posete Beogradu istakao da je reč o projektu koji uključuje izgradnju kopnene i pomorske infrastrukture, odnosno mreže puteva i železnica duže od 13.000 kilometara, kao i obnovu i izgradnju luka i industrijskih parkova. Taj trgovinski i ekonomski koridor obuhvata 65 zemalja sa populacijom od 4,4 milijarde ljudi i više od trećine svetske ekonomske proizvodnje, što ga čini najambicioznijim razvojnim projektom u istoriji, saopštio je PwC.

- Svaka zemlja učesnica Inicijative ima svoje specifičnosti i privlači različite investicije. Srbija u prvoj fazi može da računa na projekte u oblasti infrastrukture i energetike, a zatim bi usledili projekti u sektorima kao što su poljoprivreda, proizvodnja auto delova, telekomunikacije, IT industrija i finansijski sektor - rekao je Vong.

On je ukazao da je, osim projekata koje podržava kineska vlada, Novi put svile mehanizam za privlačenje investicija iz privatnog sektora u svim zemljama gde će se projekti razvijati.

- Zato je veoma važno da kineski privatni investitori budu upoznati sa poslovnim prilikama u Srbiji i potencijalom za buduća ulaganja. Pri donošenju odluka o ulaganju oni na prvom mestu ocenjuju koliki je kapacitet za rast i razvoj ekonomije u koju ulažu. Drugi bitan faktor je politička stabilnost, a zatim i brzina sprovođenja reformi - naveo je Vong.

Prema njegovim rečima, za kineske investitore najpoželjniji oblik saradnje je partnerstvo sa kompanijama iz domaćeg privatnog sektora.

- U ovom trenutku oni su najviše zainteresovani za razvoj industrijskih parkova, a veliki potencijal vide i u razvoju lučke infrastrukture, što je za Srbiju kao tranzitnu zemlju od velike važnosti - rekao je Vong.

Tokom posete Beogradu Vong se sastao sa predstavnicima Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Ekonomskog i trgovinskog odeljenja Ambasade Kine, kao i predstavnicima domaćih i kineskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.