NavMenu

EU povećala prognozu rasta u evrozoni za 2018. i 2019.

Izvor: Beta Sreda, 07.02.2018. 14:12
Komentari
Podeli
(Foto: Birute Vijeikiene/shutterstock.com)
Evropska komisija podigla je danas predviđanja rasta u evrozoni na 2,3% za ovu godinu, i na 2% za iduću godinu.

Evropska komisija je 9. novembra saopštila da očekuje rast od 2,1% za 2018. i 1,9% za 2019. godinu.

- Evropska ekonomija je prevazišla očekivanja rasta i očekuje se da će rast ostati postojan iduće godine - rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis, navodi se u saopštenju EU.

Dombrovskis je rekao kako to treba iskoristiti da se osigura da dobrobiti rasta osete svi Evropljani, da se ojačaju privrede i produbi ekonomska i monetarna unija.

Ekonomije zemalja evrozone i cele Evropske unije su prema procenama porasle za 2,4% 2017. godine što je najveća stopa rasta u poslednjih deset godina.

Prognoze za rast privrede u celoj EU su takođe povećane za 2018. i 2019. godinu u odnosu na novembar, sa 2,1% na 2,3% za 2018. i sa 1,9% na 2% za 2019. godinu.

To je rezultat istovremeno jačeg cikličnog zamaha u Evropi, gde se konstanto popravlja tržište rada i gde je ekonomsko raspoloženje posebno visoko, i jačeg od očekivanog oporavka svetske ekonomske aktivnosti i trgovine, navodi se u saopštenju EU.

- Evropska privreda beleži solidno zdravlje početkom 2018. godine. Evrozona se vratila stopama rasta koje nije imala od finansijske krize - rekao je evropski komesar za ekonomska pitanja Pierre Moscovici.

Moscovisi je rekao da taj robustan rast predstavlja dobar trenutak za reforme i da neće trajati večno.

- Sada treba donositi ambiciozne odluke koje se nameću za jačanje Ekonomske i monetarne unije - rekao je Moscovisi.

Očekuje se da će rast inflacije nastaviti da bude skroman. Inflacija u evrozoni je dostigla 1,5% 2017. godine, i predviđeno je da će ostati na 1,5% 2018. i da poraste na 1,6% 2019. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.