NavMenu

Austrijski sindikati protiv planiranog proširenja kontingenta za kamione iz Srbije

Izvor: Tanjug Petak, 02.02.2018. 17:13
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Austrijski sindikat Vida izrazio je, povodom sastanka radne grupe dve zemlje u petak (2. februara 2018. godine), protivljenje planiranom proširenju kontingenta za kamione iz Srbije.

Ministarstvo saobraćaja Austrije naime, namerava da uredbom poveća kontingent za isporuke i tranzit teretnim vozilima iz Srbije, ukazuje Vida dodajući da će, nakon toga, i druge države izvan EU zatražiti slično.

- Time bi se katastrofalna situacija sa kamionima u Austriji, preduzećima i radnim mestima dalje zaoštrila - smatra predsednik Vida, Roman Hebenštrajt.

On je, u saopštenju, zajedno sa sindikalnim kolegom, Karlom Delfisem, izrazio strepnju da bi austrijska transportna preduzeća izgubila poslove, kao i da će to dovesti do "socijalnog i dampinga plata".

Ministarstvo saobraćaja, kojim od skoro rukovodi novi ministar Norbert Hofer, podseća da je poslednji put kontingent za kamione iz Srbije povećan 2012. godine.

Prema Ministarstvu, povećanje predviđa samo 1.500 dodatnih dozvola godišnje.


- Ne treba strepeti od lavine srpskih kamiona - naglašeno je iz Ministarstva na upit agencije APA.

Trenutno kroz, i u Austriju, mogu godišnje da prevoze robu 15.000 teretnjaka iz Srbije.

Iz Ministarstva se ukazuje i da je srpska strana, u slučaju povećanja kontingenta, obećala da će se dozvole davati samo kamionima sa Euro 5 i Euro 6 motorima.

Uz to je srpska strana signalizirala spremnost da dalje povećava korišćenje kombinovanog saobraćaja, takozvanog RoLa sistema, gde deo puta teretna vozila pređu na vagonima železnice, a prošle godine je broj srpskih kamiona na RoLa porastao za 36%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.