NavMenu

Priboj do kraja 2019. dobija toplanu na biomasu

Izvor: eKapija Petak, 02.02.2018. 12:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock)Ilustracija
Stanovnici Priboja od naredne godine grejaće se na biomasu. Projekat prelaska sa fosilnih goriva na ovaj obnovljiv izvor energije realizuje se u tri faze, i trebalo bi da bude završen do 2019, objavljeno je na sajtu te Opštine.

O ovome je bilo reči i prilikom nedavne posete ambasadora Nemačke u Srbiji Axela Dittmana Opštini Priboj, a osim biomase tema sastanka bila je razvojna saradnja Nemačke i Srbije.

Kao najbolje rešenje za saradnju na lokalu istaknuta je saradnja sa GIZ-om i Nemačkom razvojnom bankom (KfW), u ključnim projektima, poput prelaska na biomasu, prenosi sajt Opštine Priboj.

Podsetimo, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je u junu 2017. Sporazume o zajmu i donacijama sa predstavnicima Nemačke razvojne banke (KfW) i Vlade Švajcarske, koji predviđa da 10 toplana u Srbiji sa fosilnih goriva pređe na korišćenje obnovljivih izvora energije, odnosno biomasu.

Osim toplane u Priboju, tim projektom obuhvaćena su i postrojenja u Malom Zvorniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Valjevu, Kladovu, Majdanpeku i Bečeju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.