NavMenu

Komisija za HoV odbila Bojovićev zahtev za preuzimanje Energoprojektovih firmi - Procena vrednosti akcija zakočila postupak

Izvor: Beta Ponedeljak, 29.01.2018. 15:52
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Komisija za hartije od vrednosti (KHOV) Srbije nije odobrila objavljivanje obavezujućih ponuda preduzeća Napred razvoj, u vlasništvu Dobroslava Bojovića, za preuzimanje ostatka akcija malih akcionara u Energoprojektovim zavisnim društvima Entel, Oprema i Industrija, jer nije dostavio elaborate o proceni fer vrednosti akcija tih firmi, saopštila je KHOV.

Komisija je zbog nedostatka elaborata o fer proceni akcija i odbijanja ponude oduzela Energoprojekt holdingu pravo glasa po osnovu vlasništva nad akcijama u Entelu, gde poseduje 86%, Opremi 67,8% i Industriji 62,7%.

Pre odbijanja, Komisija je vratila ponudu Bojoviću da ispravi nedostatke, ali oni po njenoj oceni nisu otklonjeni i u novom zahtevu za odobravanje ponude nisu dostavljeni elaborati o proceni fer vrednosti akcija tih firmi.

- Kao sastavni deo dokumentacije, Napred razvoj je za Opremu i Industriju dostavio elaborate o proceni kapitala koje je radilo društvo za reviziju RSM Serbia Beograd, čije je ranije poslovno ime bilo IEF Beograd - navela je KHOV u pisanom odgovoru agenciji Beta.

Dodaje se da ni ponuda za preuzimanje Entela nije bila u skladu sa važećim propisima, a procenu vrednosti kapitala radila je revizorska kuća KPMG.

Bojović je posle oduzimanja prava glasa Energoprojekt holdingu u tri zavisna društva rekao da KHOV nema pravo da ocenjuje procenu vrednosti akcija i da je taj posao obavila revizorska kuća KPMG koja spada u "tri najuglednija svetska revizora".

- Sva rešenja koja donesi KHOV podobna su za preispitivanje suda i sva lica na koje se odnose mogu pokrenuti upravni spor - navela je KHOV, reagujući na najavu Bojovića da će tužiti Komisiju zbog oduzimanja prava glasa u zavisnim društvima Energoprojekta.


Napred razvoj je podneo zahtev za odobravanje ponude za otkup akcija malih akcionara u Opremi, prvo po 2.889 dinara po komadu, a kada je KHOV vratila ponudu i tražila "fer procenu vrednosti u skladu sa zakonom" dostavili su nižu cenu od prethodne u iznosu od 2.700 dinara.

Akcionari Opreme tvrde da je realna vrednost akcije te firme 6.166 dinara.

Za Industriju je Napred razvoj u prvom pokušaju ponudio cenu po akciji od 304 dinara, a kada je ponuda vraćana nova cena je bila 2.700 dinara po akciji, ali je KHOV odbila obe te ponude, a akcionari tvrde da je realna cena 5.800 dinara po akciji.

Zakon o preuzimanju akcija propisuje da rok važenja ponude za preuzimanje ne može trajati kraće od 21 dan, a ni duže od 45 dana od dana objavljivanja teksta ponude za preuzimanje koju je odobrila Komisija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.