NavMenu

Bolji poslovni ambijent doneo 2,6 mlrd EUR investicija - Srbija želi u prvih deset na svetu po lakoći poslovanja

Izvor: Blic Nedelja, 28.01.2018. 16:30
Komentari
Podeli
Goran KneževićGoran Knežević
Bolji poslovni ambijent u Srbiji doveo je do toga da su direktne strane investicije u 2017. godini dostigle 2,6 mlrd EUR, kaže za Blic ministar privrede Goran Knežević i dodaje da poslovni ambijent u Srbiji nije na idealnom nivou, ali da se kreće u dobrom pravcu.

- Srbija je u prethodne tri godine napredovala za 48 mesta na Doing Business listi Svetske banke, koja je glavni pokazatelj lakoće poslovanja... Naš cilj je da uđemo među prvih deset na svetu po lakoći poslovanja - kazao je Knežević.

On je rekao da je najveći problem privrede i svih drugih segmenata društva u Srbiji, to što mnogi i dalje gledaju na državu kao na "majku i oca koja reguliše sva kretanja", a to je, kako je ocenio, potpuno pogrešno.

- Moramo da pređemo na strategiju one čuvene Kenedijeve rečenice, koju su posle mnogi ponavljali - "Vidi šta možeš ti da uradiš za sebe i državu, a ne šta država treba da uradi za tebe". Država je tu da usmerava i stvara ambijent, a inicijativa posvećenost, rad i rezultati su na svakom od nas - naglasio je Knežević.

Ministar je naveo da se privrednici najviše žale na visoka poreska opterećenja.

- I sam mislim da su visoka, ali u ovom procesu finansijske konsolidacije još nije moguće da ih smanjimo na nivo koji bismo želeli. Ali radimo na tome. Ministarstvo finansija će verovatno ove godine izaći sa sveobuhvatnim rešenjima za rasterećenje privrede - rekao je on.

Dobar pokazatelj ekonomskog razvoja je, navodi, ostvareni trogodišnji privredni rast, što se u prošlosti nije događalo i naglašava da "sad imamo manji, ali kontinuiran rast".

- Ono što mi uliva optimizam da će te stope biti veće, jeste što smo završili ili završavamo neke procese koje su naše komšije već završile - rekao je on ističući da pre svega misli na konsolidaciju i suficit koji garantuje investicije kao i na proces privatizacije.

Upitan da li će se i kad prestati sa praksom subvencionisanja investitora, Knežević je kazao da se za sada neće prestati, jer nema bilo koje zemlje "koja je po privrednoj snazi kao Srbija a da se razvila bez stranih investicija".

- Mi smo Zakonom o ulaganjima izjednačili domaće i strane investitore i postoji zabuna u javnosti da je tu neko favorizovan. Naravno da imamo više stranih investicija, jer napolju ima više novca, ali svi imaju ista prava. Imamo oko 50 projekata sa subvencijama od početka 2016. a subvencije se, u proseku, vraćaju posle 16 meseci - rekao je ministar.

Govoreći o platama, Knežević je kazao da "država može da se umeša utoliko što kroz ugovore sa investitorima u jednom članu predviđa da plate moraju biti 20% više od minimalne zarade, dok je ostalo pitanje tržišta".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.