NavMenu

Osnovan Kongres srpsko-američkog prijateljstva

Izvor: Tanjug Petak, 26.01.2018. 09:49
Komentari
Podeli
(Foto: Jan Willem van Hofwegen/shutterstock.com)
U Beogradu je u četvrtak (25. januara 2018) osnovan Kongres srpsko-američkog prijateljstva, a američki ambasador Kajl Skot kaže da je reč o pravom prijateljstvu između dve zemlje.

Američki ambasador je ocenio da su danas odnosi između SAD i Srbije sveobuhvatni i duboki. Novi kongres je, dodaje Skot, "uzbudljivo poglavlje" u priči o prijateljskim odnosima dve zemlje, kao i način da se oni prodube. Ambasador je naveo da su svi građani Srbije dobrodošli da se uključe u rad Kongresa.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je da Srbija i SAD zaslužuju da imaju mnogo bolje odnose nego što ih imaju danas.

Ministarka je istakla je da su SAD jedan od najvećih stranih donatora i investitora u Srbiji, kao i da je u odnosu na 2001. godinu danas izvoz Srbije u SAD veći 50 puta.

- Američke kompanije ne samo da zapošljavaju skoro 20.000 radnika u našoj zemlji, već su do sada investirali blizu 4 mlrd USD u Srbiju i više od jedne milijarde donirali kroz program razvojne pomoći - navela je Mihajlović.


Dodala je da su SAD jedan od najvažnijih partnera koji Srbiju podržavaju na putu evropskih integracija i podsetila da je nakon četvrt veka uspostavljena direktna avionska linija Beograd-Njujork.

Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne skupštine, je istakao da kao narod i zemlja možemo puno da naučimo od SAD. Prema njegovim rečima, Srbija želi da intenzivira odnose sa Kongresom i Senatom i SAD, sa kabinetom predsednika kako bi ti odnosi biti bolji. Naš krajnji cilj je uspostavljanje strateškog partnerstva, dodaje Marniković.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.