NavMenu

RETROSPEKTIVA 2017 - Investicije u oblasti TELEKOMUNIKACIJE i IT koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Utorak, 30.01.2018. 17:24
Komentari
Podeli
(Foto: Viewvie/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2017. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE i IT.

Kada je oblast telekomunikacija i IT industrije u pitanju, 2017. je u Srbiji donela veliki broj pozitivnih vesti. Za to su zaslužne domaće IT kompanije, koje sve više postaju ozbiljni igrači u svetskim okvirima, zatim velike strane kompanije koje Srbiju i dalje prepoznaju kao pravu lokaciju za širenje svojih biznisa, ali i, što naročito treba pomenuti, država.

Krenućemo zato od nje.

Tokom 2017. formirana je Kancelarija za IT i e-Upravu Vlade Srbije sa zadatkom da obezbedi državnu mrežu, cloud infrastrukturu, zajedničke e-servise i podršku drugim državnim institucijama u primeni IT i usluga e-uprave.
Ovo je prvi put da je institucija u čijoj je nadležnosti e-uprava podignuta na nivo kancelarije vlade, a već krajem 2017. iz nje je stigla i prva velika vest. O njoj ćemo ipak, detaljnije u narednim redovima.

Osim toga, toga usvojeni su i propisi koji bi trebalo da omoguće ubrzani razvoj ovog sektora, ali i olakšaju privredi i građanima komunikaciju sa državnim organima. Tako je usvojen Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, a otpočela je i primena novog Zakona o upravnom postupku, koji obavezuje državne institucije na razmenu podataka.

Uz to, pokrenut je Nacionalni portal otvorenih podataka, omogućeno je plaćanje usluga e-uprave platnim karticama i drugim elektronskim platnim instrumentima...

Takođe, jedna od važnijih akcija države bila je usmerena i na rešavanje deficita radne snage u ovoj oblasti. U toku su programi prekvalifikacije za rad u IT industriji, uvedena je i informatika u osnovne škole, neke srednje škole su dobile računarska odeljenja, dok su pojedini fakulteti uveli nove smerove sa svoje studente.

Od ostalih značajnih događaja vredi pomenuti inicijativu Digitalna Srbija, koja je osnovana sa ciljem unapređenja srpskog društva i privrede u dobu digitalne transformacije.

Tema bitkoina, kriptovaluta i blockchain tehnologija nezaobilazna je kada se govori o najvažnijim trendovima u 2017. Da je tako pokazuje i podatak da je Beograd 4. grad u svetu po broju blockchain developera.

Ipak, neke stvari još nisu rešene na zadovoljavajući način. IT kadar i dalje je deficitaran u Srbiji, dok ni tema alternativnih izvora finansiranja, posebno znajačna za startape, nikako da dođe na dnevni red. Uz to, i Zakoni o nebankarskim finansijskim institucijama, kao i o alternativnim investicionim fondovima, i dalje su na čekanju.

A kada je lista investicija koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije u sektoru Telekomunikacija i IT-ja u 2017. godini u pitanju, ubedljivo prvo mesto pripalo je poljoprivrednoj platformi Agremo.

(Foto: Budimir Jevtic/shutterstock.com)
Pored toga što je tokom 2017. promenila ime iz ranijeg Agrisens, ova platfoma kompanije Logit Solutions obeležila je proteklu godinu i osvajanjem nagrade za investiciju godine Aurea 2017, koju tradicionalno dodeljuje naš portal.

Platfoma je, podsetimo, jedinstveno tehnološko rešenje koje korisnicima omogućava obradu snimaka i analizu podataka sa poljoprivrednih površina prikupljenih pomoću dronova ili drugih letelica. Softver obrađuje tako prikupljene podatke i nudi savet poljoprivrednicima kako da na najbolji način vode računa o kvalitetu setve i zasada, očekivanom prinosu, područjima ugroženim različitim oblikom stresa kod biljaka i drugim bitnim aspektima proizvodnje.

Da je ova tehnologija našla svoju primenu širom sveta pokazuje i to da je ova aplikacija pomogla dron operaterima iz Portorika da procene štete nastale u poljoprivredi nakon uragana Marija i time omogućila poljoprivrednicima da iznesu konkretne brojeve o šteti koju su pretrpeli.

Kako kažu u ovoj kompaniji za eKapiju, Agremo uskoro dobija novu verziju aplikacije, koja ce sadržati dodatne funkcije i benefite za korisnike iz poljoprivrede, a u planu je i edukacija malih i velikih poljoprivrednika i ljubitelja tehnologije koji su zainteresovani za unapređenje svog rada u poljoprivredi.

Iako interesovanje za primenu softvera u Srbiji raste, dodaju, još uvek postoji velika razlika u odnosu na stanje u drugim državama kao što su SAD i Kanada, gde sve veci broj poljoprivrednika prepoznaje vrednost dronova u kombinaciji sa Agremo analizama.

Visoko drugo mesto pripalo je američkom tehnološkom gigantu NCR koji je tokom 2017. najavio gradnju biznis kampusa u Bloku 42 i zapošljavanje još 1.500 radnika. Ova kompanija istovremeno planira ulaganje od čak 400 mil EUR u narednih 10 godina u Srbiji.

Tako bi NCR, koji u Srbiji već godinama ima svoj Servisno operativni centar, narednih godina trebalo da dođe do brojke od 3.600 stalno zaposlenih u našoj zemlji, a kompanija koja proizvodi, prodaje i pruža usluge za uređaje za novčane transakcije, dobila je od države 10,2 mil EUR podsticaja za izgradnju ovog kampusa.

Pomenuli smo već da je krajem godine iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu došla jedna veoma značaja vest. Polovinom decembra 2017. je, naime, zvanično otvoren prvi Državni data centar.

Ovaj projekat, vredan 9 mil EUR, trebalo bi da omogući efikasno funkcionisanje elektronske uprave i razvijanje novih usluga za građane i privredu. Državni data centar omogućava da različite državne službe i insitucije više nemaju potrebe za sopstvenim data centrima već će svi podaci biti smešteni i čuvani na jednom, centralnom mestu.

Da ova vest dođe na treće mesto naše liste doprinelo je i to što je istovremeno obavljeno i da je na nacionalnom portalu eUprava omogućeno plaćanje elektronskim putem upotrebom platnih kartica, kao i da će se tokom 2018. na tom portalu uspostaviti i plaćanje integrisanim elektronskim bankarstvom (e-banking) i elektronskim novcem (eWallet).

Da je Srbija veoma primamljiva destinacija za globalne kompanije odavno je poznato. Obrazovana radna snaga, povoljna lokacija, značajno niži troškovi poslovanja i plata nego u razvijenim zemljama, privlače investitore iz čitavog sveta. Pa, iako u većini sektora to znači veliki broj radnika koji primaju plate niže od proseka, u IT industriji to nije slučaj.

(Foto: ronstik/shutterstock.com)
Polovinom godine nemački automobilski gigant Continental u Novom Sadu otvorio je softverski istraživačko-razvojni centar u kome će, najavljeno je tada, bruto primanja zaposlenih biti oko 2.300 EUR mesečno.

Već sada u ovom centru radi nešto manje od 100 ljudi, a plan kompanije je da narednih godina zaposli ukupno 500 inženjera koji će u Novom Sadu razvijati tehnologije i inovativna rešenja za kontrolu enterijera i sigurnost putničkih i komercijalnih vozila. O ozbiljnosti ovog ulaganja svedoči i podatak da su u ovoj kompaniji (čija jedna divizija - ContiTech u Subotici već ima pogon za proizvodnju mehaničkih delova za automobile gde zapošljava 700 ljudi), desetak godina istraživali mogućnost za ovakvu investiciju u Srbiji.

Ova investicija, inače, zauzela je četvrto mesto na našoj listi, dok je petoplasirana kompanija SBB.

Ovaj provajder kablovske televizije, interneta, fiksne telefonije i drugih usluga nastavlja da se širi u Srbiji, kako organski tako i preuzimanjem konkurentskih firmi. Tako suu aprilu 2017. zvanično okončali kupovinu kompanije IKOM, koja je nakon perioda integracije od 3. januara ove godine prestala da postoji kao samostalni operator i integrisala se u potpunosti u SBB. Isto se u februaru 2017. dogodilo i sa kompanijom EUnet, a SBB je u prošloj godini formalno preuzeo i čačanski Kabel Group 85.

SBB je, inače, tokom 2017. imao još nekoliko poslovnih poteza koji su privukli pažnju javnosti. Lansirana je EON platforma za gledanje televizije preko interneta, koja je odnedavno dostupna i onima koji nisu korisnici SBB usluga. Unifi mreža proširena je uslugom Unifi Travel, koja korisnicima omogućava besplatan internet na preko 60 miliona Wi-Fi tačaka u preko 120 država sveta, a takođe je pokrenut i novi kanal TOP na kom se ekskluzivno emituje jedna od najgledanijih domaćih serija, Ubice mog oca.

Kompanija SBB započela je saradnju i sa IT kompanijom Lanaco, kako bi svojim biznis korisnicima ponudila ERP rešenja Lanaca, distribuirana u modelu SaaS (Software as a Service – softver kao usluga) iz sopstvenog Data centra.

Šestoplasirana vest na našoj listi je ulaganje od milion evra fonda South Central Ventures u kompaniju CUBE. Sredstva su namenjena daljem razvoju njihove platforme poslovnih podataka preko koje mogu da se prate i međusobno porede finansijski parametri kompanija, kao i njihov digitalni nastup na internetu.

Ova domaća kompanija, osnovana 2012. godine, bavi se procenama kreditnog rizika, izveštavanjem, monitoringom, analizama poslovnih tržišta, trgovinskim izveštajima i praćenjem konkurencije, pa i ova investicija pokazuje koliko su rezultati dobijeni prikupljanjem i analiziranjem podataka (Big data science) nezaobilazni za svakodnevno poslovanje, smanjenje rizika poslovanja, kao i za maksimalno iskorišćenje poslovnih potencijala.

Pametna poslovna rešenja odavno su postala veoma bitni alati u poslovanju, praktično u svim industrijama. Jedno od njih tokom 2017. predstavila je i kompanija Future Reality Systems, i sa njim se nalazi na sedmom mestu naše liste.

(Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Ovaj niški startap razvio je, naime, aplikaciju za prezentaciju stambeno-poslovnih kompleksa korišćenjem tehnologije virtuelne i proširene stvarnosti. Na ovom projektu imali su i podršku domaćeg građevinskog giganta Energoprojekta, za čiji su stambeni kompleks Sunnyville kreirali mobilnu aplikaciju.

Aplikacija usmeravanjem kamere mobilnog telefona na flajer pokreće model proširene stvarnosti na ekranu telefona i daje mogućnost "kretanja" među objektima naselja Sunnyville.

Inače, krajem godine i njihov projekat Arxitekt je bespovratno dobio od republičkog Fonda za inovacionu delatnost 80.000 EUR za razvoj mobilne aplikacije za dizajn enterijera, bazirane na konceptu proširene stvarnosti.

Čitavih 18 godina od rušenja stare zgrade Radio-televizije Vojvodine, 22. novembra prošle godine položen je kamen-temeljac za novu zgradu na Mišeluku, u Novom Sadu. Ruševinu nekadašnje zgrade je uklonila beogradska firma Elita Cop, dok će novi objekat graditi grupa ponuđača (Pro-ing Novi Sad, Modulor Beograd, Karin Komerc MD Veternik, MPP Jedinstvo Sevojno, Elsing Group Novi Sad i Fitiš-ju Subotica) predvođena subotičkom SMB-gradnjom.

Konzorcijum SMB-gradnje potpisao je 18. septembra sa RTV-om ugovor od 654 miliona dinara (sa PDV-om 784,8 miliona dinara), pošto je pobedio na tenderu kao jedini ponuđač. Nova zgrada RTV imaće 17.530 kvadratnih metara, pet televizijskih i šest radijskih multifunkcionalnih studija, a ukupna vrednost investicije je oko 2,6 milijardi dinara. Rok za završetak prve etape radova je 480 kalendarskih dana, dok se nakon toga očekuje nabavka i opremanje objekata. Očekuje se da će ceo objekat biti završen za oko tri godine. Ova vest osmoplasirana je našoj listi.

Deveto mesto zauzimaju naučno-tehnološki parkovi. Polovinom novembra, naime, potpisani su ugovori ukupne vrednosti 20,2 mil EUR, za izgradnju lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, naučno-tehnološkog parka u Nišu i zgrade za projekat Verokio Instituta za fiziku u Beogradu.

(Foto: Rawpixel.com/shutterstock.com)
Laboratorijska lamela bila je predviđena originalnim projektom Elektronskog fakulteta u Nišu još 1975. godine i sada će konačno biti izgrađena, dok će u naučno-tehnološkom parku u Nišu biti smešten i biznis inkubator za oko 30 startap kompanija, a postojaće i prostor za istraživanje i razvoj proizvoda većih kompanija.

Projekat Verokio beogradskog Instituta za fiziku pomoći će uvezivanje postojećih znanja iz više oblasti kao što su razvoj novih generacija akceleratora i detektora, modeliranje kompleksnih sistema, superračunarstvo, analiza velikih skupina podataka... Planirana je i izgradnja postrojenja za izradu prototipova površine 1.000 kvadrata i osnovne infrastrukture, a radovi će početi 2019. godine.

Unapređenje IT sektora u Srbiji, rekli smo već, visoko je na listi prioriteta države. Tako je i u Novom Sadu u toku izgradnja naučno-tehnološkog parka koji će na 30.000 kvadratnih metara, imati i deo predviđen za startap kompanije.

Za ovu godinu najavljena je i izgradnja nove zgrade Centra digitalne poljoprivrede na Institutu BioSens u Novom Sadu, a u planu su i izgradnja nove zgrade Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu i zgrade za visoko obrazovanje IT inženjera u Beogradu.

Listu investicija koje su privukle vaše najveće interesovanje zaključuje na desetom mestu informacija iz juna o početku primene informacionog sistema eZUP koji zaposlenima u javnoj upravi omogućava brzo i jednostavno pristupanje podacima, a građanima efikasniju i bržu uslugu.

U prvoj fazi sistem eZUP je povezao 14 baza podataka šest velikih institucija u Srbiji – matičnih knjiga MDULS-a, baza MUP-a, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, te eliminisao potrebu da građani vade izvode iz matičnih knjiga, kao i druge potvrde i uverenja koje ove insitucije izdaju.

Uz formiranje Državnog data centra, usvojene zakone, unapređenje portala eUprave i uspostavljanje eZUP-a, čini se da digitalizacija državne administracije sve više napreduje pa nepotrebni troškovi i papirologija polako postaju stvar prošlosti.


Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TELEKOMUNIKACIJE i IT i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategoriji EKOLOGIJA, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA, ZDRAVSTVO, NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor), POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA i INDUSTRIJA?
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.