NavMenu

Nastavak projekata iz Abu Dabi fonda - Tokom 2018. i 2019. planirana gradnja sistema za navodnjavanje Mačva

Izvor: eKapija Ponedeljak, 22.01.2018. 15:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: GOLFX/shutterstock.com)Ilustracija
Razvoj sistema za navodnjavanje, iz kredita Fonda za razvoj Abu Dabija, nastavlja se i u 2018. godini. Kako je direktorka Republičke direkcije za vode Nataša Milić izjavila 17. januara na sednici Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, iz takozvanog Abu Dabi fonda u oblasti sistema za navodnjavanje započeto je 14 projekata, od čega 11 u Vojvodini i tri u centralnoj Srbiji. Takođe, u okviru ovog fonda u pripremi su i novi projekti koji će dodatno unaprediti poljoprivrednu proizvodnju.

Cilj projekta "Razvoj sistema za navodnjavanje - prva faza" je povećanje produktivnosti i efikasnosti u sektoru poljoprivrede kroz proširivanje sistema za navodnjavanje, i to: regionalnih hidrosistema za navodnjavanje i dvonamenskih sistema na području Bačke i Banata, kao i hidromelioracionih sistema na području Šapca i Čačka.

Iz Republičke direkcije za vode za eKapiju podsećaju da se saradnja između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u oblasti vodoprivrede realizuje kroz Ugovor o zajmu koji je stupio na snagu 24. jula 2014. godine.

- U 2017. godini na teritoriji Vojvodine su, nakon sprovedenih postupaka javnih nabavki, počeli radovi na pojačanom održavanju kanala – dvonamenskih sistema Rečej, Međa, Itebej, Jankov most I i II, kao i izgradnja crpnih stanica Jegrička, Pesir i Kaloča. Sprovedene su i javne nabavke za izvođače radova na podsistemu Nova Crnja – Žitište, Tisa – Palić, Kikinda – CS Mokrinska II i Mali Iđoš - navode iz Republičke direkcije za vode.

Ukupna ugovorena vrednost ovih radova iznosi nešto više od 11 mil EUR bez PDV-a, a njima će se obezbediti navodnjavanje oko 23.854 ha dodatnih površina poljoprivrednog zemljišta.


- Realizacija projekta "Razvoj sistema za navodnjavanje - prva faza" nastaviće se i u 2018. i 2019. godini, s obzirom na to da će ove godine biti realizovani ugovoreni radovi, ali i ugovoren nastavak na podsistemu Mali Iđoš. Njihov završetak planiran je za ovu i narednu godinu, čime će biti obezbeđeno navodnjavanje svih 11.500 ha površina poljoprivrednog zemljišta ovog podsistema. Procenjena vrednost radova je oko 4,7 mil EUR - objašnjavaju iz Republičke direkcije za vode.

Takođe, u toku je tender za izgradnju i rekonstrukciju sistema za navodnjavanje Mačva, kao i priprema tehničke dokumentacije za nove predloge projekata koji će biti realizovani. Time će se povećati površina pod sistemima za navodnjavanje i omogućiti efikasna borba protiv suše, navode iz Direkcije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.