NavMenu

Savez samostalnih sindikata Srbije traži promenu Zakona o radu

Izvor: Tanjug Utorak, 16.01.2018. 17:02
Komentari
Podeli
Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) saopštio je da je Vladi Srbije uputio inicijativu da se izmeni Zakon o radu i predložio rešenje za očuvanje granskih kolektivnih ugovora u realnom sektoru, ali i zaustavljanje procesa sve veće eksploatacije radnika od poslodavaca.

Ta sindikalna organizacija predlaže da se izmeni član 257. Zakona o radu i upozorava da će ukoliko se to ne uradi granski kolektivni ugovori nestati sa socijalne scene, zbog nemogućnosti poslodavačkih udruženja da dostignu zakonski cenzus.

To će imati nesagledive posledice po radnike u Srbiji, saopštio je SSSS.

- Trenutno udruženja poslodavaca koja zaključuju kolektivni ugovor u određenoj grani, moraju da zapošljavaju više od 50% zaposlenih u toj delatnosti da bi kolektivni ugovor dobio prošireno dejstvo, što bi omogućilo da se granski kolektivni ugovori primenjuju na sve zaposlene u određenoj grani odnosno delatnosti.

Kako je navedeno, izmenama Zakona o radu, koje su aktuelne od 2014. godine, uneto je rešenje koje je ukinulo mogućnost da kolektivni ugovori dobiju prošireno dejstvo, jer najveći broj poslodavačkih organizacija nema potreban broj zaposlenih.

Tim rešenjem Zakona o radu pogođeno je više od milion radnika u realnom sektoru, poput građevinarstva, poljoprivrede, metalskog sektora, hemije i nemetala i drugih, jer radnici koji obavljaju iste poslove ne mogu da dobiju istu zaradu, utvrđenu kolektivnim ugovorom.


Time su radnici prepušteni na milost i nemilost poslodavaca, što vodi sve nižim zaradama i sve većem siromaštvu.

Savez samostalnih sindikata Srbije očekuje da vlada i Ministarstvo rada prihvate ovu inicijativu, ukinu zakonski minimum i omoguće da se uslovi rada, prava i obaveze zaposlenih u realnom sektoru izjednače, smanji nelojalna konkurencija i spreči socijalni damping, navedeno je u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.