NavMenu

Šta u Srbiju privlači japanske investitore?

Izvor: RTS Nedelja, 14.01.2018. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: Yury Zap/shutterstock.com)
U posetu Beogradu u ponedeljak (15. januara 2018. godine) stiže premijer Japana Šinzo Abe - prvu posle 1987. godine. Susreti sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić prilika su za političke, ali i ekonomske razgovore. Signal za unapređenje privredne saradnje je i dolazak predstavnika japanskih kompanija koje su, kako je najavljeno, zainteresovane za ulaganje u prehrambenu, ali i IT industriju.

Stabla japanske trešnje, ali pre svega ulog od 25 mil EUR i plan za zapošljavanje, kompanija Yazaki donela je u Srbiju. Za japanskog proizvođača kablova za autoindustriju trenutno radi 620 ljudi.

Menadžer u kompaniji Yazaki Miloš Davidović kaže da u naredne dve i po godine, kompanija planira da zaposli više od 1.700 ljudi.

Potvrda ulagačima da su na pravom mestu je poseta japanskog premijera, ujedno i poziv budućim investitorima.

- Mislim da u prehrambenoj industriji imamo šanse i mislim da je to ono što treba razvijati u 2018. - napominje Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

Ambasador Srbije u Japanu Nenad Glišić kaže da su pre nekih 30, 40 godina Japanci procenili da je Vojvodina vrlo interesantna za prehrambenu industriju i, kako bi oni, kada bi imali takve kapacitete kao što je Vojvodina, mogli bi da nahrane celu Evropu.

- Oni su zainteresovani i za sirovine iz Srbije. Recimo, naša malina već ulazi u japanske sladolede, ali su zaiteresovani i da ulažu u dosta dobru prehrambenu industriju - objašnjava Glišić.

Pravac potencijalnih ulaganja pokazuje i spisak gostiju. U pratnji premijera, biće i predstavnici 17 japanskih kompanija. Među njima i one iz IT sektora, koje su u potrazi za partnerima. Da potencijala ima, govori iskustvo domaćih IT stručnjaka.

- Veoma je razvijeno tržište radne snage, koja radi odavde preko interneta bilo gde u svetu. Kao što se može odgovoriti potrebama razvijenih država, tako može i u Japanu. Što se tiče naše radne snage, mi u osnovi možemo da odgovorimo na bilo koji zahtev, bilo koje kompanije ili bilo koje države, koja je na bilo koji način razvijena - ističe stručnjak za informacione tehnologije Dragan Varagić.

Vrednost japanskih investicija u Srbiji doseže 300 mil EUR. Uz šabački Yazaki, posluje i Panasonic u Svilajncu, Japan Tobacco u Senti, a Japanci su kupili i fabriku boja i lakova Helios u Gornjem Milanovcu. Šta ih privlači?

- Cena radne snage je još vrlo atraktivna, ali ne samo to, već i kvalitet naše radne snage. To je ono ključno što vide i prepoznaju u Srbiji - kaže Glišić.

Poseta japanske delegacije mogući je signal i za veću privrednu razmenu, koja je u 2017. iznosila 155 mil EUR. U zemlju sa trećom najjačom ekonomijom sveta izvozili smo obrađeni duvan, voće, povrće, a iz nje uglavnom uvozili automobile, tehničke uređaje, foto opremu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.