NavMenu

Muzej traktora u Novom Miloševu dobio novi izgled - U planu i postavka posvećena Ranku Žeravici

Izvor: Dnevnik Subota, 13.01.2018. 13:00
Komentari
Podeli
(Foto: Emily Studer/Unsplash)
Zahvaljujući sredstvima dobijenim od Ministarstva kulture i informisanja, u okviru projekta Gradovi u fokusu, Muzej Žeravica u Novom Miloševu osvanuo je u novom ruhu.

Za uređenje dela ovog privatnog muzeja, u Ulici Arkadija Popova 56, odobreno je 1,2 miliona dinara, a prilikom nedavne posete ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića opštini Novi Bečej, ocenjeno je da Muzej Žeravica predstavlja sjajan turistički potencijal.

- Sredstva koja su namenski dobijena od ministarstva utrošena su za uređenje stare kuće, koja se nalazi u okviru muzejskog kompleksa, a čija postavka je posvećena Dušku Popovu, čiji je deda Omer Popov živeo baš u toj kući. Duško Popov je bio dvostruki agent Nemačke i Engleske u Drugom svetskom ratu, a poslužio je Ijanu Flemingu u stvaranju čuvenog junaka Džejmsa Bonda - kaže vlasnik muzeja Čedomir Žeravica, i dodaje da je porodica Duška Popova obećala da će ovom muzeju ustupiti i privatne stvari tajnog agenta.

S obzirom na to da je Ranko Žeravica Čedomirov rođeni stric, sagovornik Dnevnika planira da u okviru muzeja otvori i postavku posvećenu tom legendarnom jugoslovenskom i srpskom košarkaškom treneru, a s tim u vezi očekuje novu pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

Cela priča oko muzeja počela je krajem 70-ih godina prošlog veka od ideje Milivoja Žeravice da nabavi traktor Fordson iz 1924. godine kakav je imao njegov otac Milorad među prvima u selu i uz koji je on odrastao. Imati traktor na selu, u to vreme je bila prava retkost i svojevrsna atrakcija.

Sasvim slučajno Milivoj je od prijatelja saznao da u okolini Kragujevca postoji takav traktor. Otišao je da ga pogleda i iznenadio se kada je tamo zatekao nekoliko sličnih traktora iz tog vremena. Tog momenta je došao na ideju da ih sve otkupi i tako ih na neki način spase od nestajanja sa ovih prostora. U početku je to bila mala zbirka od nekoliko traktora, privremeno smeštenih u jednoj staroj šupi. Do nivoa ugledne zbirke, jedinstvene u našoj zemlji, doveo ju je njegov sin Čedomir. U celosti je prikupljena na domaćem tlu, u čemu je još jedna njena vrednost.

U vidu stalne postavke, prikupljeni traktori su izloženi javnosti 1991. godine u namenski izgrađenom objektu. Centralno mesto u kolekciji zauzima najstariji sačuvani traktor u Srbiji i široj regiji, američki Hart - Parr 30 iz 1920. godine. Slede brojni primerci iz međuratnog perioda, proizvedeni u evropskim i američkim fabrikama. Pored toga, Muzej Žeravica sadrži deo etno postavke, sa starim zanatima, kao i veću kolekciju starih radio i fotografskih aparata.

Inače, kuriozitet je da je Muzej Žeravica jedan od retkih privatnih muzeja, ako ne i jedini, koji posetiocima ne naplaćuje ulaznice. Muzej je otvoren radnim danima od 8 do 16, a subotom od 8 do 13 sati. Čedomir Žeravica kaže da je posete moguće zakazati i van radnog vremena, ukoliko se neko prethodno najavi, a pogotovo ako je reč o većim grupama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.