NavMenu

Hrvatska novim zakonom predviđa otuđenje imovine srpskih firmi

Izvor: Novosti Subota, 13.01.2018. 12:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Hrvatska vlada usvojila je nedavno i poslala u skupštinsku proceduru konačne izmene Zakona o podsticanju ulaganja, a prema kojima bi srpske firme koje su za vreme bivše Jugoslavije imale imovinu u ovoj državi, i definitivno mogle da ostanu bez nje, pišu Novosti.

Hrvati, kako se navodi, nude investitorima poslovni prostor zbog kojeg srpske banke, institucije i preduzeća vode sudske sporove, u zakup na deset godina - besplatno, a novina je da će po isteku zakupa ulagači moći i da otkupe srpsku imovinu.

Prema rečima Martine Delić, potpredsednice vlade u Zagrebu, novim zakonom povećava se mogućnost investicionih ulaganja i aktiviranje tzv. "neaktivne imovine u vlasništvu RH".

A "neaktivna imovina" je u najvećem broju slučajeva upravo imovina srpskih preduzeća, koju je Zagreb bukvalno nacionalizovao posle rata i u katastrima preveo na državu, pišu Novosti.

Novim zakonom, o kojem će se Sabor izjašnjavati u februaru, predlaže se da se "državna imovina koja nije u funkciji i na kojoj se ne obavlja nikakva ekonomska delatnost" može dati u zakup preduzetnicima na 10 godina, i to bez plaćanja najamnine.

Uslov je da investitor u roku od tri godine uloži u projekat 3 mil EUR i da se istovremeno vrednost državne imovine poveća za 50%. Posle isteka decenije, preduzetnik stiče pravo i na trajan otkup na način i pod uslovima koji će se odrediti posebnim pravilnikom.

- Predlogom ovog zakona Hrvatska pokušava da predupredi presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu po tužbama srpskih preduzeća čija je imovina oteta - kaže novosadski advokat Zoran Ristić iz kancelarije Ristić i partneri.

Njegova kancelarija je posle višegodišnjih muka letos napravila revolucionarni pomak i čak četiri predstavke srpskih firmi i banaka protiv zvaničnog Zagreba našle su se na dnevnom redu Suda u Strazburu i on će o njima uskoro odlučivati.

- Pošto se očekuju pozitivne odluke u korist srpskih firmi kojima je nezakonito oduzeta imovina, Zagreb je rešio da te odluke praktično spreči još pre nego što su donete - kaže Ristić.

Tako će, kako primećuje, srpske firme imati presude u svoju korist, ali će u njihovim hotelima i lokalima biti novi zakupci sa ugovorima na 10 godina.

- Ovaj zakon je diskriminatorski i mi smo od Suda u Strazburu tražili da donese privremenu meru kojom će sprečiti donošenje i primenu ovog zakona, jer on sprečava rad i sprovođenje presuda samog suda - objašnjava Ristić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.