NavMenu

Srbija gradi sopstveni ledolomac - Obezbeđeno oko 3 mil EUR

Izvor: RTS Petak, 12.01.2018. 17:34
Komentari
Podeli
Srbija je 2017. angažovala i ledolomce iz Mađarske i Rumunije (Foto: Mikica Šubara)Srbija je 2017. angažovala i ledolomce iz  Mađarske i Rumunije
Država će ove godine sopstvenim novcem izgraditi specijalno plovilo - ledolomac i za tu svrhu je obezbeđeno oko 3 mil EUR.

U slučaju niskih temperatura i pojave leda, kao što je to bio slučaj početkom prošle godine, biće kao i tada, angažovani mađarski i rumunski ledolomci, ali i srpski Greben.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu za Tanjug da se u prethodnom periodu na redovne godišnje javne nabavke Republičke direkcije za vode, za usluge angažovanja ledolomaca na Dunavu, (u zoni od 1.333 do 1.170 kilometra kao i u zoni ušća Tise i Save u Dunav), niko nije javljao.

Ranije je postojala ideja da se kupi najmanje dva ovakva broda, međutim, zasada je jedino izvesno da će se u Srbiji praviti jedan ledolomac.

- Vlada je za 2018. godinu obezbedila finansijska sredstva od 300 miliona dinara za izgradnju jednog ledolomca. U tom smislu će u ovoj godini započeti postupak izgradnje specijalnog plovila, pre svega pokretanje postupka javne nabavke za projektovanje, tehničke kontrole dokumentacije, a na osnovu nje i postupak same izgradnje ledolomca - navode u ministarstvu.

Cena projektovanja, izgradnje korita i opremanja ledolomca, dodaju, iznosi okvirno oko 3 mil EUR.

Što se tiče ledolomca Greben, kažu, on je spreman, redovno se prati vremenska prognoza tako da zasada, napominju, nema potreba za angažovanjem.

U odbrani od leda u Srbiji prošle zime, učestvovali su mađarski ledolomci, dva ledolomca na sektoru od zajednickog interesa i dva na sektoru od Plavne kod Vukovara u Hrvatskoj do Beograda.

Angažovanje mađarskih ledolomaca na Dunavu, u ovoj zoni, koštalo je 243.323 EUR, a od ovog iznosa po osnovu dogovorene raspodele troškova, obaveza srpske strane je 60.831 EUR.

Takođe, za ledolomaca na delu Dunava nizvodno od Plavne do Beograda, u periodu od 18. januara do 12. februara prošle godine plaćeno je 284.451 EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

02.05.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Obezbeđen novac za gradnju novog objekta Kliničkog centra u Kragujevcu

Za Klinički centar Kragujevac, kako je rekao mandatar za sastav nove Vlade Miloš Vučević, obezbeđena su sredstva iz budžeta države. Dodao je da je 22. marta ove godine dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog objekta na površini od 24.500 metara kvadratnih. - Vrednost investicije za izgradnju je 45,1 mil EUR, a planira se da novi objekat ima 351 postelju i osam operacionih sala. Početak radova na novom objektu je planiran za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.