NavMenu

Koje su sve olakšice za pokretanje biznisa u Srbiji?

Izvor: Blic Četvrtak, 11.01.2018. 15:18
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Sudeći po olakšicama za biznis, nikad nije bilo povoljnije vreme za otvaranje firmi. Ova godina posebno će biti važna za one koji tek razmišljaju da pokrenu svoj posao, jer ih očekuje velika olakšica - oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa na zarade za sebe, kao i do devet zaposlenih. I to nije jedino.

Registracija firmi elektronski

Za početak, firme mogu elektronski da se registruju, bez papira. Onlajn registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a e-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala Agencije za privredne registre, gde je omogućeno i elektronsko plaćanje platnim karticama. Za kratko vreme se na sajtu APR objavljuje i rešenje o osnivanju.

Oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa

Oni koji pokreću biznis mogu da računaju na oslobađanje od plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i poreze na zarade, kako u ovoj tako i u narednoj godini. Oslobađanje od plaćanja poreza na zarade odnosi se na zaradu preduzetnika i najviše devet novozaposlenih u njegovoj firmi.

- Time se daje značajan podsticaj razvoju preduzetništva u Srbiji i pomaže početnicima u poslovanju da uspešno prebrode prve dve godine rada, a cilj je i da ih motivišemo da odmah krenu da posluju u legalnim tokovima, što sada najčešće nije slučaj - kaže Ivan Radak iz NALED-a.

Bez pečata

Početnici u poslovanju u ovoj godini neće morati da koriste pečat u poslovanju s bankama, a takođe nisu u obavezi da izdaju papirne fakture i dostavljaju ih partnerima poštom, već će sve aktivnosti oko naplate posla moći da završe putem elektronskih faktura.

- Dobra vest je i početak razvoja elektronskih plaćanja usluga državi, što omogućava i građanima i privredi da mnoge administrativne procedure na portalu eUprava završe potpuno "iz fotelje", odnosno podnesu zahtev za neki dokument i odmah plate putem kartica - ukazuje Ivan Radak.

Besplatan uvid u podatke

Na to se nadovezuju i nedavne izmene Zakona o republičkim administrativnim taksama koje omogućavaju besplatan uvid u podatke o sebi u bazama podataka institucija, kada se taj uvid obavlja elektronskim putem. Takođe, u cilju podsticanja elektronskog poslovanja predviđeno da se taksa plaća po izdavanju traženog dokumenta, čime se eliminiše potreba da preduzetnici i građani prvo idu na šalter pošte ili banke da uplate taksu, a potom i nose uplatnice na šalter institucije i tako nepotrebno troše vreme koje bi inače utrošili na osnovni biznis.


Elektronsko podnošenje novih poreskih prijava

Među drugim elektronskim servisima, za početnike u poslovanju važna vest jeste i mogućnost podnošenja novih elektronskih poreskih prijava - za utvrđivanje paušalnog poreza i za porez na kapitalne dobitke.

- Za IT firme, ali i za mnoge druge, korisna stvar jeste početak rada vladine Open data platforme koja će se tokom godine "puniti" podacima brojnih institucija iz domena javne bezbednosti, obrazovanja, zdravlja, životne sredine, energetike, uprave i dr. (koji su dosad bili u njihovom posedu ali se nisu koristili). Verujemo da će ti podaci podstaći razvoj novih poslovnih ideja, aplikacija i drugih proizvoda korisnih za građane i privredu - ističe Ivan Radak iz NALED-a.

Koje su sve novine za privredu u 2018:

- Eliminisani pečati u poslovanju s bankama

- Počinje primena e-faktura

- Poresko oslobođenje za početnike

- Onlajn registracija preduzetnika u APR

- e-plaćanja preko portala eUprave

- Pokrenuta Open data platforma

- Elektronska prijava poreza za paušalce

- Uvid u elektronske baze podataka besplatan

- Plaćanje taksi po dobijanju traženih dokumenata

- Povećan neoporezivi deo plate

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.