NavMenu

Predstavljanje regionalne investicione platforme Zapadnog Balkana u februaru 2018.

Izvor: Tanjug Petak, 05.01.2018. 12:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)Ilustracija
Zajednička privredna komora Zapadnog Balkana sa sedištem u Trstu, predstaviće krajem februara u Londonu svoj prvi proizvod - regionalnu investicionu platformu, namenjenu potencijalnim investitorima u ekonomije regiona, najavljuje predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Zahvaljući online investicionoj platformi, po rečima Čadeža, koji je i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), investitorima će na jednom mestu biti dostupni ključni makroekonomski pokazatelji, informacije o važećim zakonima i propisima, finansijskim i drugim podsticajima za ulaganja, potencijalnim dobavljačima na koje mogu da računaju kompanije koje se odluče za poslovanje u regionu...

Ovogodišnji Investicioni forum u Londonu posvećen je zemljama Zapadnog Balkana, a održaće se 26. februara u pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i deo je "koncepta" Berlinskog procesa o pristupanju zemlja zapadnog Balkana u EU.

- U proteklih pola godine od osnivanja Stalnog sekretarijata Komorskog investicionog foruma, kompletiran je tim kancelarije u Trstu koji će operativno raditi na zajedničkim projekatima koji se realizuju uz podršku Evropske unije, a u okviru Berlinskog procesa - kaže Čadež za Tanjug.

Berlinski proces, objašnjava, osim političke dimenzije u čijoj osnovi je "revitalizacija" međuvladinih odnosa i rešavanje preostalih otvorenih pitanja u regionu, ima i sve snažniju ekonomsku dimenziju.

- Cilj je da, kroz regionalne ekonomske integracije, čvršće infrastrukturno i poslovno povezivanje, otklanjanje prepreka za poslovanje i investiranje i unapređenje konkurentnosti naših privreda, stvorimo uslove za više trgovine, investicija i novih radnih mesta u regionu - ističe Čadež.

Tome će, napominje, doprineti realizacija Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor sa 115 mera, na čije su se sprovođene obavezale sve vlade regiona.

- Za naše male ekonomije važno je da harmonizujemo propise, fitosanitarne i veterinarske sertifikate, da inspekcijski nadzori budu sinhronizovani, da formiramo zajedničko tržište bez barijera, te da regionalni ekonomski prostor učinimo podsticajnim za poslovanje naših kompanija i ulaganja investitora iz sveta - objašnjava Čadež.

O efektima jačanja regionalne saradnje najbolje, kaže, govori primer saradnje Srbije i Albanije.

- Srbija i Albanija su dve ekonomije regiona koji su u proteklih godinu dana, koristeći mehanizme za jačanje i regionalne i bilateralne saradnje, napravile najveći pomak u povezivanju svojih poslovnih zajednica. Za godinu dana od prvog foruma u Nišu, posvećeno smo radili na umrežavanju naših kompanija. Rezultat je da je međusobna trgovina obostrano povećana za više od trećine - gotovo 40%, i da već imamo potpisane ugovore o formiranju zajedničkih kompanija i drugim poslovnim aranžmanima - kaže Čadež.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.