NavMenu

Apelacioni sud poništio stečaj Goše zbog proceduralnih razloga - Novo ročište 9. januara

Izvor: Politika Petak, 29.12.2017. 08:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: J5M/shutterstock.com)Ilustracija
Mesec dana nakon što je Privredni sud u Požarevcu otvorio stečajni postupak u FŠV Goša u Smederevskoj Palanci, Privredni apelacioni sud ukinuo je to rešenje i vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak. Apelacioni sud ovako je odlučio po žalbi Radiše Savića, zakonskog zastupnika Goše u vreme otvaranja stečajnog postupka, koji je naveo da su rešenjem o stečaju povređene odredbe parničnog postupka.

– Odluku je sud doneo iz proceduralnih razloga. Žalbu su uložili i radnici, ali kako nisu priložili dokumenta da imaju status poverilaca u odnosu na stečajnog dužnika, sud ju je odbio, ali je usvojio žalbu tadašnjeg direktora – potvrđuje za Politiku Miloljub Milić, bivši radnik u komercijali Goše.

Iz ovih razloga pred požarevačkim sudom 27. decembra nije održano ročište na kojem je trebalo da bude formiran odbor poverilaca. Privredni sud Požarevac zakazao je novo ročište za 9. januar 2018, kada će postupak razmatranja stečajnih razloga biti ponovljen.

Privredni sud u Požarevcu doneo je 27. decembra rešenje o merama obezbeđenja radi sprečavanja promene imovinskog položaja stečajnog dužnika. Taj sud je procenio da u konkretnom slučaju postoji opasnost od umanjenja vrednosti imovine stečajnog dužnika i oštećenja prava poverilaca. Stečajni upravnik imenovan na prvom ročištu sada je, odlukom istog suda, imenovan za privremenog stečajnog upravnika.

Sada već bivši radnici FŠV Goša, kojima su odmah po proglašenju stečaja uručeni otkazi, potpuno su zbunjeni. Prema rečima Miloljuba Milića, oni još ne znaju šta konkretno za njih znači najnovija odluka. Uvidom u evidenciju APR-a, kažu radnici, još stoji da je stečaj u postupku.

- Znamo samo da smo svi dobili otkaze i da smo na birou. Jedan broj radnika, koji su među prvima skinuti sa evidencije fabrike, dobio je novčanu nadoknadu od 7.000 dinara. Veći deo nas nije dobio ni dinara, tako da od oktobra praktično živimo kao socijalni slučajevi, na ivici gladi - kaže Milić.

Reč je o 327 porodica koje su, kaže on, prepuštene same sebi. Ogorčenje je veliko.

Sada se čeka 9. januar naredne godine. Sve oči uprte su u Privredni sud u Požarevcu, koji će tada ponovo odlučivati o stečaju u Goši.

Kako Politika podseća, taj sud je 16. novembra, na prvom ročištu za utvrđivanje stečajnih razloga, usvojio zahtev stečajnog poverioca AA Capital Consulting 2017 iz Zemuna i otvorio stečajni postupak u Fabrici šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke. Stečaj je otvoren na osnovu potraživanja u iznosu od 400.000 EUR, koje je zemunska firma otkupila od slovačkog ŽOS Zvolena, ćerke firme ŽOS Trnava, bivšeg vlasnika Goše, piše Politika.

Nastavljen remont vagona

S obzirom na to da je u toku 2017. objavljeno da se u Fabrici šinskih vozila u Smederevskoj Palanci remontuje 25 vagona, za koje je Srbija voz izdvojila 210 miliona dinara, potražili smo odgovor šta se sa tim poslom događa, pošto je u Goši proglašen stečaj.

Prema rečima Zorana Stevanovića iz preduzeća Srbija voz, ugovor za remont i modernizaciju pomenutih vagona je dobila kompanija Obnova Company iz Beograda, kao nosilac posla u zajedničkoj ponudi sa kompanijom Goša-RSC iz Smederevske Palanke.

Naime, kako je za naš portal objašnjeno u preduzeću Goša-RSC, ta firma, koja je zasebno pravno lice, od Fabrike šinskih vozila zakupila je deo pogona u kom se remontuju pomenuti vagoni.

- Na ovom poslu radi oko 80 nekadašnjih radnika Fabrike šinskih vozila, koji su sada angažovani u firmi Goša-RSC - objašnjava za eKapiju Koštana Krasić, direktorka firme Goša-RSC.

Kako za naš portal objašnjava Velimir Stojanović, vlasnik firme Obnova Company, koja je nosilac ovog posla u finansijskom delu, fabrika iz Smederevske Palanke angažovana je zato što su pomenuti vagoni u njoj i proizvedeni, pa samim tim ima i neophodne alate, mehanizaciju i stručne radnike.

Inače, do sada je završeno 6 kola tipa Z1, kao i 3 kola za prevoz praćenih automobila tipa Ddam, a čitav posao, prema Stojkovićevim rečima, trebalo bi da bude gotov do 31. maja 2018. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.