NavMenu

Od 1. januara moguća elektronska registracija preduzetnika - U narednom periodu i osnivanje privrednih društava online

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.12.2017. 13:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)Ilustracija
Od početka naredne godine, građani Srbije moći će lakše, brže i jeftinije da se registruju kao preduzetnici zahvaljujući novoj usluzi Agencije za privredne registre (APR), koja će proceduru registracije u potpunosti obavljati putem interneta - od podnošenja zahteva do dobijanja rešenja.

Pripremljenim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima, predviđeno je i uvođenje elektronske registracije za osnivanje privrednih društava, koja će za jednočlana društva sa ograničenom odgovornošću početi odmah po stupanju na snagu izmena tog zakona, što se očekuje u prvim mesecima 2018.

Ove novine prezentovane su danas novinarima u Agenciji za privredne registre.

Kako je rekao Zvonko Obradović, direktor APR-a, novim softverom, koji je donirao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), preduzetnici će od 1. januara 2018. moći da registruju svoju delatnost elektronski, što će u velikoj meri pojednostaviti ovaj proces.

- Elektronska registracija podrazumeva potpuni rad iz fotelje i jefitinija je od registracije u papirnom obliku - naveo je Obradović i precizirao da će naknada za uslugu elektronske registracije koštati 1.000 dinara, dok registracija u papirnom obliku košta 1.500 dinara.

Kako je za eKapiju objasnio Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za eUpravu Vlade Republike Srbije, uvođenjem ovog sistema, osim jeftinije registracije, proces će biti i znatno ubrzan.

- Registracija sada traje 5 dana, a uvođenjem elektronskog sistema, čitava procedura skratiće se na 24 sata. Dosadašnji način registracije podrazumevao je dva dolaska u APR - za predavanje zahteva i preuzimanje rešenja o registraciji, dok uvođenjem ovog sistema, dolazak u Agenciju više nije neophodan - rekao je Jovanović.

Elektronska registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave. Prijava će se popunjavati u aplikaciji dostupnoj preko portala APR-a, gde će biti omogućeno i elektronsko plaćanje platnim karticama Visa i Master.

Elektronsko rešenje o registraciji novog preduzetnika, Agencija će dostavljati putem e-maila registrovanom preduzetniku ili ovlašćenom podnosiocu e-prijave.

Ilustracija: Od 1. januara 2018. bez dolaska na šalter APR za registraciju preduzetnika (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija: Od 1. januara 2018. bez dolaska na šalter APR za registraciju preduzetnika
- Ovaj projekat simbolički označava uvođenje sistema registracije bez šaltera, za kojima, verujemo, za nekoliko godina neće ni biti potrebe - rekao je Zvonko Obradović, direktor APR-a.

Osim elektornske registracije, kako je naveo, i dalje će biti moguće registrovati preduzetničku radnju na dosadašnji način - podnošenjem dokumenta na šalterima APR ili slanjem poštom.

Direktorka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNPD), Steliana Nedera, ocenila je da će "pojednostavljivanje procesa započinjanja posla kroz online registraciju olakšati život mnogim preduzetnicima, jer će smanjiti birokratiju i omogućiti širenje novih poslovnih aktivnosti".

- Uvođenjem ove usluge doprinosi se digitalnoj transformaciji Srbije, koja donosi brži privredni i društveni razvoj, osiguranje boljeg upravljanja i transparentnost u radu državnih službi - rekla je Nedera, navodeći da to pomaže i u dostizanju ciljeva održivog razvoja.

Kako je rečeno na skupu, zahvaljujući izmenama propisa i uvođenju elektronske registracije napravljen je prvi, najznačajniji korak u pravcu implementacije potpune elektronske registaracije, kao najefikasnijeg načina za obavljanje procedure osnivanja privrednih subjekata.

To će doprineti i daljem napretku Srbije na Doing Business listi i ostalim listama konkurentnosti, u skladu sa ciljevima iz Plana prioritetnih aktivnosti za smanjenje administrativnih tereta u Republici Srbji 2016-2018 (Stop birokratiji), na čijem sprovođenju radi Kabinet predsednice Vlade, zaključeno je na skupu održanom u APR-u.

K.S.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.