NavMenu

Srbija nema uslova za reciklažu baterija - Umesto tretmana u zemlji, otpad izvozimo

Izvor: RTV Utorak, 26.12.2017. 09:18
Komentari
Podeli
(Foto: NicoElNino/shutterstock.com)
Proces recikliranja elektronskog otpada u Srbiji je uspeo da zaživi, ali reciklaža baterija i dalje nije. Kako ne bi došlo do nagomilavanja baterijskog otpada, trenutno jedino rešenje jeste izvoz u zemlje gde je sistem reciklaže razvijeniji.

Da u Srbiji nema uslova za reciklažu baterija, kažu i u jednoj novosadskoj radnji koja se bavi rasvetom u kojoj su u međuvremenu pokrenuli i inicijativu prerade baterija. Kao najveći problem u pionirskim koracima u tom preduzeću navode troškove i odsustvo podrške nadležnih institucija.

- Reciklaža u Srbiji se svodi na teret samog reciklatora ili prikupljača - kaže Albert Molnar, menadžer kompanije Halogen.

Uz sve probleme, dodaje i troškove transporta i nabavku kanti, a ukoliko otpad zadrže duže od 12 meseci u svom objektu, sledi im novčana kazna.

Količina recikliranog elektronskog otpada u Srbiji je u porastu, ali uslova za reciklažu baterija još uvek nema.

To postaje problem velikih razmera jer ova vrsta otpada sadrži mnogo štetnih materija.

- Kilogram portabilnih baterija zagadi pet do sedam litara podzemnih i nadzemnih voda. Zakon je propisao način čuvanja i odlaganja tih portabilnih baterija, međutim u Srbiji ne postoji recikler za baterijski otpad - navodi Svetozar Jovičić iz Udruženja građana Komšija.


Dok se ne stvore uslovi za reciklažu baterija, jedina mogućnost je izvoz baterijskog otpada o trošku sakupljača.

- Mi još nemamo tu veliku količinu otpada koja bi se kod nas tretirala, gde bi i država sa druge strane pomogla privredu u pogledu podsticaja i kroz tretman te vrste otpada - objašnjava Nemanja Erceg iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine

Kao još jedan od razloga zbog kojih u Srbiji ne postoje uslovi za reciklažu baterija, Nemanja Erceg navodi i to što nema zainteresovanih operatera koji bi u tome videli ekonomsku isplativost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.