NavMenu

DEG zainteresovan za snažnije prisustvo na srpskom tržištu - Nemačko razvojno društvo učestvuje i u projektu vetroparka Čibuk

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.12.2017. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: Tatiana53/shutterstock.com)
Nemačka organizacija za ulaganje i razvoj (DEG) u svoj portfolio u Srbiji nedavno je uvrstila i investiciju u vetropark Čibuk, jedan od najvećih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije na Balkanu. Portfolio ove članice KfW grupacije, i jednog od najvećih svetskih finansijera privatnog sektora, u ovom trenutku u Srbiji je vredan oko 80 mil EUR, a DEG namerava da i dalje povećava prisustvo na našem tržištu.

DEG je u Srbiji prisutan od početka dvehiljaditih, a podršku privatnim investitorima pružaju putem dugoročnih kredita, mezanin finansiranjem ili učešćem u kapitalu, kao i kroz programe promovisanja i savetovanja prilagođenih pojedinačnim potrebama. Nedavno su u Beogradu još jednom organizovali predstavljanje svojih usluga, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije.

Sa predstavnicima ove kompanije, razgovarali smo o najnovijim projektima u našoj zemlji kao i planovima za godinu koja dolazi. Njihov portfolio uključuje različite privredne sektore, među kojima su finansijske institucije, polljoprivreda i proizvodni sektor, a sada su aktivni i u oblasti energije.

Ulaganja i u oblasti OIE

DEG je zakoračio na srpsko tržište 2002. godine kupovinom akcija u Eksim banci. Nakon prodaje tih akcija, portfolio DEG-a u Srbiji se uglavnom sastojao od kreditnih linija za finansiranje malih i srednjih preduzeća, putem komercijalnih banaka. DEG je pružao podršku i razvoju pekarskog giganta Klas u Beogradu, a kompaniji Tigar obezbedili su dugoročno finansiranje za izgradnju nove fabrike gumene obuće...

- Poslednjih nekoliko godina, refinansirali smo komercijalne banke u Srbiji da bismo olakšali pristup investicionom kapitalu malim i srednjim preduzećima. Jedan od klijenata kojima smo obezbedili dugoročne kredite jeste i agroindustrijska MK grupa, jedna od vodećih poljoprivrednih grupa u Jugoistočnoj Evropi. Sredstva su iskorišćena za investiciju u novu opremu za proizvodnju šećera iz melase, modernizaciju postojećih i kupovinu novih sistema za navodnjavanje – kažu u DEG za eKapiju.

(Foto: pedrosala/shutterstock.com)
Najsvežiji projekat na kome su angažovani, svakako je ugovor sa kompanijom Čibuk Wind Holding o preuzimanju manjinskog udela u vetroparku Čibuk.

- Osim DEG-a, i privatna investiciona firma - iskusan operater vetroparkova, Taaleri iz Finske, takođe je postala akcionar u ovom projektu. Većinski paket akcija drži Masdar iz Abu Dabija – podsećaju u DEG.

Čibuk, vetropark koji će nići kod Kovina, biće najveći projekat u oblasti vetroenergije na Zapadnom Balkanu.

- Kada bude završen, vetropark će imati instalisane kapacitete of 158 MW i proizvoditi više of 468 Gwh struje godišnje. Time doprinosimo iskorišćenju ogromnog potencijala snage vetra u Srbiji, a više od 120.000 ljudi biće snabdeveno energijom. To je važan korak napred za ekološku proizvodnju energije u budućnosti, koji će Srbiji omogućiti da manje zavisi od lignita – kažu u DEG, ističući značajne planove i za naredni period.

- DEG planira da poveća prisustvo na ovom tržištu, jer smatramo da je Srbija interesantno područje za našu kompaniju kao dugoročnog finansijskog partnera i savetnika. Finansiranje nudimo ne samo proizvođačima i investitorima u infrastrukturne projekte, već i finansijskim institucijama – podsećaju naši sagovornici.

- Pomovišemo razvoj finansijskog sektora, uz jačanje domaćih tržišta kapitala, u cilju obezbeđivanja lakog i pouzdanog pristupa investicionim finansijama na terenu, posebno za mala i srednja preduzeća. Time doprinosimo dodatnom rastu – dodaju.

Uz finansijsku, nude i tehničku pomoć u pripremi i praćenju projekata u okviru investicionih poduhvata.

- Kompanijama u zemljama u razvoju nudimo nešto više od odgovarajućeg dugoročnog finansiranja njihovih investicija – nudimo im pakete rešenja koji su prilagođeni njihovim potrebama. Pružamo savete i intenzivnu podršku da bismo im pomogli da učine svoje investicije profesionalnim, efikasnim i održivim - dodaju u DEG-u.


Ove aktivnosti, takođe, doprinose Nemačko-srpskoj inicijativi za održivi rast i zapošljavanje koju su inicirale vlade dve zemlje 2015. godine.

(Foto: Romolo Tavani/shutterstock)
Finansiranje investicija u više od 80 zemalja

Nemačko razvojno društvo DEG finansira investicije privatnih preduzeća u zemljama u razvoju i zemljama na pragu industrijskog razvoja. DEG, čiji osnivački kapital potiče iz državnih sredstava, stavlja na raspolaganje kapital za dugoročne investicije po tržišnim uslovima i investira u rentabilne projekte sa pozitivnim efektom na razvoj u svim privrednim sektorima, kao i u finansijski sektor. Pritom, angažuju se isključivo na projektima koji podržavaju razvojne procese, doprinose očuvanju životne sredine i socijalne pravde. Postoji i lista aktivnosti i oblasti u koje DEG principijelno ne investira (Exclusion List).

Organizacija koja sada nosi naziv DEG osnovana je 1962. kao Nemačka asocijacija za ekonomsku saradnju. Ideja osnivača bila je da pomognu zemljama u razvoju da izgrade privatni sektor i da pomognu kompanijama srednje veličine iz Nemačke da uđu na strana tržišta. Na početku, kompanija se fokusirala na Afriku, a danas su angažovani u Aziji, Istočnoj Evropi i Latinskoj Americi. Ukupno, DEG finansira investicije u oko 80 zemalja.

Od 2001, DEG je član nemačke banke KfW i samim tim sastavni deo njenih aktivnosti na međunarodnim projektima, kao što je finansiranje izvoza i finansijska saradnja sa zemljama u razvoju. U svetu trenutno imaju 13 predstavništva, kao i više od 500 zaposlenih. Portfolio kompanije trenutno je vredan 8,6 mlrd EUR.

M.M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.