NavMenu

Srbija 62. na listi Svetskog indeksa inovacija

Izvor: eKapija Ponedeljak, 18.12.2017. 15:54
Komentari
Podeli
Sa predstavljanja Svetskog indeksa inovacija u BeograduSa predstavljanja Svetskog indeksa inovacija u Beogradu
Srbija je na 62. mestu liste Svetskog indeksa inovacija (Global Inovation Index - GII) za 2017. godinu, od ukupno 127 zemalja. Kao prednost Srbije istaknuti su ljudski resursi i klasteri uspešnih ICT i poljoprivredno-tehničkih kompanija, rečeno je danas na predstavljanju ove publikacije u Centru za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacije ICT Hub u Beogradu.

Prema GII, na prvom mestu po inovativnosti je Švajcarska, a slede Švedska, Holandija i SAD. Od zemalja regiona ispred Srbije su Slovenija (32. mesto), Bugarska (36), Mađarska (39), Hrvatska (41), Rumunija (42), Crna Gora (48) i Makedonija (61). Iza Srbije se nalaze samo BiH i Albanija.

Ovogodišnji Global Inovation Index bio je posvećen analizi inovacija u poljoprivredi.

Izdavači ove publikacije, koja se objavljuje od 2007. godine, su Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), američki Univerzitet Kornel i Biznis škola INSEAD iz Pariza. Svaka država je vrednovana na osnovu 81 indikatora političkih prilika, obrazovanja, infrastrukture, biznis sofisticiranosti, tržišne sofisticiranosti i drugih.

Ekspert za inovativne sisteme Draško Drašković rekao je na predstavljaju GII da bi kompanije u Srbiji trebalo da, pored saradnje sa startapovima, razvijaju "interne kapacitete za inovacije".

- Potrebno je fleksibilnije unutar kompanija negovati kulturu preduzetništva. Kompanije treba da prihvate kulturu otvorenosti i da buda manje zabrinute za intelektualnu svojinu i podrže koncept otvorene inovacije. Uloga privatnog sektora treba da bude ključna u pružanju podrške preduzetnicima - rekao je on.


Aleksandar Pavlović, direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu, istakao je da se, zahvaljujući velikom potencijalu domaće poljoprivredne i prehrambene industrije, ali i brzom tehnološkom razvoju i savremenom načinu poslovanja, otvara prostor za ukrštanje ovih delatnosti.

- ICT tehnologije igraju značajnu ulogu za dalju budućnost poljoprivrednika, pre svega umrežavanjem mladih sa svetom agrobiznisa u kom bi imali priliku da izgrade modernu i izazovnu karijeru - izjavio je Pavlović i potvrdio da će Projekat pomoći ovu granu privrede primenom ICT tehnologija i uključivanjem mladih, obrazovanih i kreativnih ljudi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.