NavMenu

Novo zapošljavanje u Gorenju čeka na državne subvencije - Slovenačka kompanija planira širenje proizvodnje u Valjevu

Izvor: Blic Nedelja, 17.12.2017. 11:07
Komentari
Podeli
Zapošljavanje 300 novih radnika u fabrici Gorenja u Valjevu čeka na odobrenje državnih subvencija za nova radna mesta, kažu u toj kompaniji.

Prošlog decembra, na svečanosti povodom obeležavanja desetogodišnjice rada Gorenja, kojoj je prisustvovao tadašnji premijer Aleksandar Vučić, predsednik Uprave slovenačke kompanije Franjo Bobinac najavio je proširenje proizvodnje, investiranje od 12 mil EUR i otvaranje 300 novih radnih mesta u Fabrici rashladnih uređaja u Valjevu.

Predstavnici Vlade tada su sa čelnicima Gorenja potpisali i Memorandum kojim su predviđene nove investicije, od proširenja kapaciteta gotovih i polugotovih proizvoda do kupovine dodatnog zemljišta i hala pored postojeće fabrike u Valjevu.

Najavljeno je, takođe, da će država sa svoje strane pomoći subvencijama za zapošljavanje novih radnika, ali nije precizirano koliko će subvencija po svakom random mestu iznositi.

Godinu dana kasnije, na pitanje dokle se stiglo sa ovim projektom, iz Uprave Gorenja u Velenju odgovaraju da je završen postupak kupovine nekretnina, ali da sa državnim rukovodstvom Srbije još uvek nije postignut dogovor o subvenciji za otvaranje novih radnih mesta.

- U Valjevu je Gorenje završilo postupak kupovine Novog Elinda, tako da smo kupili dodatne nekretnine. U ovoj oblasti sada sprovodimo sanaciju zemljišta u okolini, uklanjamo opasne materije i regulišemo okolinu. Razmatramo više mogućnosti za budući sadržaj i aktivnosti u tim objektima, a očekujemo da ćemo doneti odluku sledeće godine. Još uvek nije postignut dogovor sa državom o subvencijama za nova radna mesta - saopštilo je Gorenje.

Kada je reč o Novom Elindu, reč je o nekadašnjoj fabrici TA peći koju je Gorenje za 86 miliona dinara kupilo iz stečaja.

Slovenačka kompanija je u međuvremenu, u postojećem fabričkom krugu, počela da gradi pogon u kojem treba da se proizvode vrata za frižidere retro izgleda, odnosno frižidere u bojama. Ti radovi, međutim, nedavno su obustavljeni odlukom gradskih inspekcijskih organa zbog, kako nezvanično saznaje Blic, određene nedostajuće dokumentacije.

Inače, Uprava giganta iz Velenja najavila je da će direktor fabrike u Valjevu Simon Kumar polovinom januara sledeće godine javnost obavestiti o daljim planovima razvoja ove kompanije, koja u Srbiji u tri fabrike zapošljava oko 2.300 ljudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.