NavMenu

Izvori finansiranja i odabir investicije - Održani 15. Networking Day poslovni susreti

Izvor: eKapija Utorak, 12.12.2017. 13:23
Komentari
Podeli
Sa skupa u BeograduSa skupa u Beogradu
Popularno poslovno okupljanje i druženje preduzetnika, NetWorking Day - Poslovni susreti, pokrenuto je početkom 2016. godine a do sada ih je održano ukupno 15.

Organizatorka Irena Lalić, na poslednjem NetWorking Day-u održanom u Beogradu, 6. decembra, okupila je interesantne goste sa kojima je iz različitih uglova zavirila u temu finansiranja poslovanja i načina izbora investicije. Kao što je i sama tom prilikom rekla, nakon odluke da pokrenemo svoj posao, vrlo je bitan odgovоr na pitanje - kako finansijski podržati svoje poslovanje i gde naći kapital.

Primer poslovnog uspeha koji traje već punih 25 godina posetiocima je predstavila gospođa Tatjana Vučićević, koja je zajedno sa suprugom vlasnica kompanije Art Ival, te popularnog brenda Premier čokolada.

- Posao sa čokoladom finanisrali smo iz sopstvernih izvora, a pre toga smo već imali agenciju Art Ival. Ona je nastala tako što smo suprug i ja shvatili da jednostavno moramo da radimo i da ne možemo da očekujemo da ćemo živeti i izdržavati porodicu samim tim što imamo diplome - rekla je Vučićević.

- Nismo koristi nikakvu pomoć od države, nismo ni tražili, a u naše prostorije smo se uselili tek nakon 15 godina rada. Tada smo koristili kredite poslovnih banaka - dodala je gospođa Vučićević.

Marko Radojičić je, i pored toga što njegova porodica dugi niz godina ima razvijen biznis u domenu autoindustrije, sa partnerom pokrenuo preduzeće Cube Team, za obradu i prikupljanje poslovnih podataka i finansijskih izveštaja. Razvijajući poslovnu ideju na široj osnovi, Cubeov je projekat je prepoznao investicioni fond SC Ventures Capital i dodelio im investiciju od milion evra. Od tada, broj zaposlenih u Cube Teamu, sa 7 porastao je na 40, sa tendencijom stalnog zapošaljavanja i širenja posla na okolne zemlje. Marko je ovom prilikom izneo svoje pozitivno iskustvo u saradnji sa navedenim fondom, bez čije podrške ne bi uspeli da sprovedu svoje ideje u realnost, i zaposle domaće stručnjake od kojih su polovina programeri. Pred njima je veliki posao i odgovornost, ali uz podršku fonda koja nije samo finansijska, u Cubeu ne brinu za uspeh projekta. Radojčić je stoga, svima poručio da se ne ustučavaju da apliciraju za bilo koji od dostupnih fondova i da imaju poverenja u sebe i svoje ideje.

Marija Trifunović je Makedonka iz Skoplja koju je porodični život doveo u Beograd. Tu je, nakon rada u jednoj kompaniji, osnovala svoju firmu, Instrumenti MB i uspešno je gradi već sedam godina. Ona je svoj biznis finansirala iz ličnih sredstava i uspela da stvori posao koji sam sebe finansira i donosi dobit. Marija ipak sada razmišlja o razvoju kao i dodatnim izvorima finansiranja.


Mirjana Marinković se bavi marketinškim uslugama kao Twins Brand, kao i izradom promo materijala. Kada je odlučila da krene u samostalan biznis, nije imala sredstava, već je posao izgradila zahvaljujući svom znanju, prodajnim veštinama i dobrim kontaktima. Tek nakon nekoliko godina rada, uspeva da proširi delatnost i uz pomoć kredita namenjenih ženama, samostalnim preduzetnicama, nabavila je prvu mašinu za štampu i time proširila spektar usluga.

NetWorking Day u Beogradu, svojim učešćem upotpunili su i predstavnik Milenijum osiguranja, Nikola Jevđović, te Ratko Bojović, iz Evropske trening akademije. Jevđović je istakao koliko je važno osigurati biznis kako se preduzetnici i male frme ne bi izlagale prevelikom riziku usled različitih nepogoda koje mogu da se dese tokom rada. On je posetiocima približio potencijalne rizike poslovanja i eventulane gubitke i troškove koji mogu da se spreče ili umanje osiguranjem.

Sledeći NetWorking Day događaj je već 13. decembra u Novom Sadu a više informacija možete pogledati na sajtu www.networkingday.rs
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.