NavMenu

Početak gradnje beogradske gondole u 2018. godini - Vazdušno povezivanje Kalemegdana i Ušća koštaće 1,8 milijardi dinara

Izvor: Novosti Sreda, 06.12.2017. 15:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: superjoseph/shutterstock)Ilustracija
Beogradska gondola počinje da se gradi sledeće godine, za Novosti kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali. Prema nacrtu republičkog budžeta za 2018. godinu, za ovaj projekat izdvojeno je 360 miliona dinara. Istim dokumentom, planira se da 2019. iz svoje kase Srbija izdvoji 840 miliona. Grad Beograd je u obavezi da obezbedi oko 600 miliona. Vazdušno povezivanje Kalemegdana i Ušća koštaće ukupno 1,8 milijardi dinara.

Prema dogovoru, Republika će učestvovati sa dve trećine vrednosti investicije. Kupovina kapsula i izgradnja infrastrukture finansiraće se preko Ministarstva trgovine, turizma, telekomunikacija, a sprovodiće je preduzeće Skijališta Srbije.

- Grad će naredne godine u budžetu rezervisati 600 miliona za ovaj projekat. On je veoma važan za razvoj prestonice. Sada smo finansijski stabilni i zato mozemo da investiramo u ovakve stvari. Zahvaljujem se ministru Rasimu Ljajiću koji nas je podržao - rekao je Mali.

Kako navodi gradonačelnik Mali, gondola je atraktivan vid javnog prevoza.

- Uticaće na turizam. Od izrade i sprovođenja ovog plana očekuju se pozitivni efekti i sa saobraćajnog aspekta. Unaprediće se bezbednost, komfor za pešake i bicikliste. Smanjiće se emisija štetnih gasova - zaključuje prvi čovek prestonice.

- Dosadašnje aktivnosti su bile bazirane na stvaranju potrebnih uslova za gradnju, a trenutno je u toku proces donošenja planskog dokumenta. Paralelno sa tim radi se na pripremi i izradi dokumentacije, a tender za radove i izbor isporučioca opreme bi se mogao raspisati nakon sticanja svih potrebnih uslova za realizaciju projekta, što očekujemo da će se realizovati tokom leta 2018. godine - kažu u Skijalištima Srbije.

O detaljima izgradnje gondole u Beogradu eKapija je već pisala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.