NavMenu

Jačaju veze italijanske i srpske privrede - Konfindustrija obeležila 5 godina poslovanja u Srbiji

Izvor: eKapija Sreda, 06.12.2017. 13:56
Komentari
Podeli
Erik Košuta (Foto: Miroslava Simić-Kocić)Erik Košuta
Udruženje italijanskih industrijalaca u Srbiji – Konfindustrija obeležilo je sinoć pet godina aktivnog delovanja i postojanja u Srbiji, kada je održana i godišnja skupština udruženja.

Počasni gosti skupa bili su ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco i Liča Matioli potpredsednica nacionalne Konfindustrije za internacionalizaciju i predsednica kompanije za izradu luksuznog nakita Mattioli spa, koju je ove godine Predsednik Italije Serđo Matarela imenovao za Viteza rada.

Predsednik Konfindustrje Srbije Erik Košuta se u svom obraćanju osvrnuo na razvojni put ovog udruženja u Srbiji i informisao veliki broj prisutnih gostiju, među kojima su bili i predstavnici više od 150 članica ovog udruženja, o planovima Konfindustrije.

Iako osnovana pre 5 godina u Srbiji, istakao je, Konfindustrija je u kratkom periodu načinila džinovske korake o čemu svedoče brojne aktivnosti i rezultati.

- Konfindustrija Srbija je mlado udruženje koje je u središte svojih aktivnosti postavilo mlade ljude i to pre svega tokom 2017. godine u okviru inicijative "Godina otvorenih vrata italijanske industrije". Reč je o projektu koji Confindustria realizuje u Italiji već 16 godina unazad, a projekat je zaživeo i u Srbiji zahvaljujući firmama članicama Konfindustrije kao i ambasadi Italije - naveo je Košuta i dodao da s ponosom ističe da je Konfindustrija Srbija među prvima na Balkanu uvela ovu dobru praksu.

On je podsetio da je ovo udruženje sarađivalo sa radnom grupom Ministarstva prosvete, koja je bila zadužena za izradu zakona o dualnom obrazovanju i zaključio da je Italija najvažnija izvozna destinacija Srbije te da je italijanski izvoz zabeležio je rast od 7,7% u periodu od januara do jula ove godine.

- Srbija je ključni politički faktor u regionu, angažovana na jačanju mira i stabilnosti, a politički i ekonomski aspekt su međusobno nerazdvojno povezani. Nema investicija tamo gde nema stabilnosti i bezbednosti i Konfindustrija ima čast da svojim aktivnostima doprinese daljem pozitivnom trendu privrednih odnosa Italije i Srbije - naglasio je Košuta.

Fokus delovanja udruženja Konfindustrija će u narednom periodu, pored kontinuiranih nastojanja za dalje uspešno pozicioniranje udruženja i aktivnosti vezanih za što efikasniju saradnju italijanske i srpske privrede, biti na dugoročnim planovima koji će ostaviti značajan trag pre svega na polju jačanja saradnje obrazovnog sistema i privrede u Srbiji i ulaganja u mlade, kao i na procese proizvodne i upravljačke digitalizacije, istakuto je na sinoćnjem skupu.

(Foto: Miroslava Simić-Kocić)
Ambasador Italije Đuzepe Manco rekao je da je Konfindustrija aktivan učesnik u ekonomiji Srbije i da sada "gradi temelje koji će se isplatiti s jedne strane kroz uspeh firmi, a sa druge kroz povećanje zaposlenosti u Srbiji". On je naveo da se Srbija približava Evropi i istovremeno podiže kvalitet i standard život, a da Italija podržava Srbiju na evropskom putu, kao i da se nada da će što pre zauzeti mesto u Evropi koje joj pripada.

Skupu se obratio i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, navodeći da je Italija jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je u prošloj godini spojnotrgovinska razmena iznosila 3,7 mlrd EUR, a da će ove godine verovatno dostići četiri milijarde evra.

Povodom pet godina postojanja Konfindustrije, na svečanosti su dodeljene i nagrade u četiri kategorije uspešnim kompanijama članicama, uglednim pojedincima i institucijama.


Priznanje za najveći doprinos razvoju privredne saradnje Italije i Srbije od 2012. godine ponela je kompanija Progetti, koja se bavi se proizvodnjom obuće za visoku modu. Zapošljava 1220 radnika u tri proizvodna pogona, u ovom periodu su investirali oko 15 mil EUR, dok je vrednost izvoza dostigla 80 mil EUR.

Nagradu za društveno odgovorno poslovanje: zaštita životne sredine poneo je FLASH SRB d.o.o, koji se bavi tkanjem, bojenjem i doradom tekstila, a uložili su značajna sredstva u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

U kategoriji društveno odgovorno poslovanje: podrška loklanoj zajednici, priznanje je pripalo Palladio east d.o.o, kompaniji specijalizovanoj za proizvodnju farmaceutske papirne ambalaže, a u kategoriji društveno odgovorno poslovanje:zaštita zdravlja i bezbednost na radu kompaniji Modine SRB d.o.o.

Opština sa najboljim poslovnim ambijentom po izboru italijanskih privrednika je Apatin. Kriterijumi koji su uzeti u obzir prilikom analize jesu: transparentnost i dostupnost informacija, brzina dobijanja lokalnih dozvola, nivo i kvalitet infrastruktura kao i dostupnost kvalifikovane radne snage.

Dodeljene su i nagrade za najboljeg institucionalnog partnera, to Privrednoj komori Srbije i Vladi Vojvodine, kao i posebna priznanja pojedincima koji su u prvih pet godina postojanja Konfindustrije istakli u smislu podrške i saradnje sa udruženjem.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.