NavMenu

TENT A dobija postrojenje za odsumporavanje do kraja 2022. - Počela realizacija projekta u Obrenovcu

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 04.12.2017. 10:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Svietlieisha Olena/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici Ministarstva energetike, Elektroprivrede Srbije i japanske kompanije Mitsubishi Hitachi Power System sastali su danas u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu, čime je ozvaničen početak projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova.

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da će projekat biti završen u poslednjem kvartalu 2022.

Projekat je vredan 167 mil EUR i u TENT-u A je održan uvodni sastanak.

Domaće kompanije će učestvovati više od 50% u realizaciji, prenosi Tanjug.

Zahvaljujući ovom postrojenju, emisija sumpor-dioksida biće smanjena devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje, što je u skladu sa našim obavezama i evropskim direktivama.

Antić je rekao da se sada u našem energetskom sektoru realizuju investicije u iznosu od oko 3 mlrd EUR, od čega su investicije EPS-a najveće i najvažnije.

- Vlada Sbije i EPS se nalaze usred najznačanijeg investicionog perioda u našoj skorijoj istoriji, u prethodnih više od 30 godina i verujem da ćemo u narednom periodu biti još bolji i da ćemo raditi još važnije stvari - naglasio je Antić.

On je istakao da se u TENT-u A proizvodi godišnje oko 10.000 gigavat časova struje, što je oko 30% ukupne proizvodnje električne energije u Srbiji.

- Sa ovim projektom mi štitimo i čuvamo trećinu naše električne energije, odnosno obezbeđujemo da se sa njom nastavi i nakon 2023. godine i činimo naš energetski sistem sigurnim - naveo je ministar.

EPS i kompanija Mitsubishi Hitachi Power System potpisali su u septembru u Vladi Srbije sporazum za izgradnju postrojenja za odsumporavanje, odnosno višestruko smanjenje prisustva sumpor-dioksida u TENT-u A.

Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Obrenovcu gradiće se za četiri bloka TENT A, snage po 350 megavata, koji kao gorivo koriste lignit iz površinskih kopova RB Kolubara.

Na blokovima A3, A4, A5 i A6 primeniće se tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom, uz korišćenje krečnjaka kao reagensa.

Kao nus-proizvod dobijaće se gips koji se može koristiti u građevinarstvu, a pomešan sa pepelom i za izgradnju puteva.

Rok za završetak izgradnje postrojenja je 42 meseca od datuma stupanja Ugovora na snagu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.