NavMenu

Primena novog integrisanog sistema za kontrolu bezbednosti hrane od januara 2018.

Izvor: Beta Sreda, 29.11.2017. 15:47
Komentari
Podeli
(Foto: filmfoto/shutterstock.com)
U Srbiji će od 1. januara iduće godine početi primena novog integrisanog informacionog sistema za upravljanje i kontrolu bezbednosti hrane koji je razvijen uz podršku EU, a koji će građanima omogućiti da budu sigurniji u ispravnost hrane za ljudsku i životinjsku upotrebu, najavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na konferenciji na kojoj je predstavljen projekat, on je rekao da će biti integrisani informacioni sistemi Uprave za veterinu, Uprave za zaštitu bilja i Poljoprivredne inspekcije.

- Ovo je informacioni sistem koji će pomoći da se sa jednog mesta bolje upravlja bezbednošću hrane i štiti unutrašnje tržište, ali i platforma za lakši izvoz - rekao je Nedimović.

On je istakao da će se u svakom trenutku znati koje su procedure u toku a koje su urađene, na kojoj parceli se šta uzgaja i da li je ta hrana podesna i za izvoz, odnosno da li ima sve dozvole.

- Od ovoga će veliku korist, pre svega, imati privatne kompanije, naročito one koje se bave izvozom. Pratiće se lanac od proizvođača, prerađivača, skladištara i izvoznika, svi će biti u istom sistemu - naveo je ministar.

Nedimović je rekao da je obuka u svim veterinarskim, fitosanitarnim i poljoprivrednim inspekcijama za korišćenje sistema već počela a i građani će moći da na posebnom portalu vide podatke u vezi sa tom kontrolom.


Ovaj sistem će koristiti i u pregovorima za poglavlje 12 u pregovrima o pristupanju EU, koje se odnosi na bezbednost hrane, naveo je ministar.

Zamenica šefa delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar kazala je da je Evropska unija za taj projekat izdvojila 1,3 mil EUR, a s ministarstvom je dogovoreno i dodatnih 300.000 EUR donacije za nabavku opreme, kako bi se osigurala dugoročna održivost sistema.

Integrisani informacion sistem uradili su Institut Mihajlo Pupin i kompanija KPMG.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.