NavMenu

Putuju za dobar selfi - Milenijalci kao posebna grupa turista

Izvor: Novosti Utorak, 28.11.2017. 13:04
Komentari
Podeli
(Foto: Mila Supinskaya Glashchenko/shutterstock.com)
Oni su mladi, rade poslove i štede za putovanja, ne plaćaju kredit za stan, žele da godišnje obiđu bar šest destinacija, a odredišta biraju prema doživljaju koji nudi i jačini bežičnog interneta...

Milenijalci su mladi ljudi rođeni oko ili neposredno pre 2000. godine. Putuju sa rancem na leđima, ne zanima ih da spavaju u luksuznom hotelu, ne robuju brendovima i generalno ne pridaju veliki značaj materijalnim stvarima. Ne putuju isključivo na "dosadno more", već uvek biraju autentična, odredišta koja nude doživljaj.

- Za njih je sadržaj zakon, a Srbija ima mnogo toga da im ponudi - kaže Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograd.

- To su mladi ljudi, nekada i stari do 35 godina, kojima osnovni kriterijum za odabir destinacije nije dobar hotel, more i plaža, nego da li im se nudi doživljaj. Takođe, putuju isključivo na pristupačna mesta. Beograd i Srbija su upravo to: autentični, puni doživljaja i pristupačni. Oni ne idu u agenciju kao njihovi roditelji i pitaju: "za gde imate povoljne aranžmane", nego sami preko mobilnog telefona pronađu jeftinu avio-kartu, a onda traže smeštaj i uvek odaberu onaj koji imaju besplatan i jak bežični internet.

Beograd i ove godine beleži porast broja noćenja stranih turista za 22%, a do avgusta ih je ostvareno više od milion! Srpska prestonica je prepuna evropskih "milenijalaca", često iz okruženja, a najviše iz Hrvatske i Turske. Oni sami promovišu naš grad, jer čim stignu na društvenim mrežama objave da su u Beogradu, a zatim beleže svaki svoj korak. Čak 87% "milenijalaca" odluči gde će putovati prema dobrim tuđim "selfijima"!

- I navike na putovanjima su im drugačije nego kod roditelja - ističe Stankovićeva.

- Spavaju po hostelima i apartmanima, pa je ovaj smeštaj u Beogradu doživeo pravi procvat - trenutno imamo 800 apartmana i 100 hostela! Umesto na hotel i taksi, novac troše na provod i sve to "postuju" i jedni drugima "lajkuju". Pred polazak aviona na pretraživaču pregledaju "Šta raditi" ili "Šta videti u Beogradu?", to i rade, slikaju i svakodnevno "kače" fotografije na društvene mreže.


Milenijalci ne obilaze klasične muzeje, jer im je prioritet "minglovanje" sa lokalnim stanovništvom. Izuzetno vole "Besplatne pešačke ture". Na izlete idu autobusom ili vozom. Pogrešno je verovanje da ne troše, jer njih šest od deset večera u restoranima u Skadarliji ili kod Beton hale.

Strah da nešto ne propuste

Oko 79% milenijalaca pati od sindroma FOMO - strah da nešto ne propuste i da će ih prijatelji "šejmovati" što nisu bili na zabavi, koncertu ili nekom putovanju. To znači da, koliko god mislili da su najpametniji, milenijalcima je lako upravljati putem društvenih mreža i nametnuti im destinaciju koju "moraju" da overe. Dakle, ako se "virtuelni prijatelji" hvale nekim doživljajem i oni moraju da na tom mestu naprave "selfi".

Statusni simboli

Samo 34% milenijalaca štedi za nov plazma TV ili auto. Umesto skupe tašne za njih je bolji statusni simbol što moćniji mobilni telefon, koji im pruža puno mogućnosti na putovanjima. Nažalost, ovakav, nešto slobodniji životni stil često podrazumeva i odsustvo dece, štednje u banci...
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.