NavMenu

Počela rekonstrukcija pruge do Budimpešte - Vrednost deonice Beograd-Stara Pazova 350,1 mil USD

Izvor: Beta Utorak, 28.11.2017. 14:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Franz Pfluegl/shutterstock.com)Ilustracija
Modernizacija i rekonstrukcija železničke pruge Beograd-Budimpešta, na deonici od Beograda do Stare Pazove dužine 34,5 kilometara, počela je danas na Železničkoj stanici u Zemunu.

Radove će izvoditi kineske kompanije China Railways International i China Construction Company, a vrednost ugovora je 350,1 mil USD. Planirano je da deonica bude završena u roku od tri godine, a kompletna brza pruga Beograd-Budimpešta za šest godina.

Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta prvi je prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina.

Ukupna vrednost radova u Srbiji, na pruzi do granice sa Mađarskom dužine 184 kilometra, je oko 2 mlrd USD, dok je priprema tog projekta trajala tri godine.

Na delu pruge Beograd Centar-Stara Pazova biće kompletno rekonstruisana i modernizovana građevinska i elektrotehnička infrastruktura da bi vozovi od Beograda do Batajnice mogli da idu brzinom do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove, gde će biti četiri koloseka, i do 200 kilometara na sat. Sada se vozovi na toj pruzi kreću maksimalnom brzinom do 70 kilometara na sat.

Za finansiranje radova na deonici Beograd-Stara Pazova uzet je kredit od kineske Export-import banke u vrednosti 297,6 mil USD. Godišnja kamatna stopa na tu pozajmicu je dva odsto, rok otplate je 180 meseci i poček 60 meseci. Predviđeno je da roba, tehnologije i usluge koje se nabavljaju iz tog kredita budu nabavljene pretežno u Kini.

Obeležavanju početka radova na Železničkoj stanici Zemun prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu Kine, Vang Sjaotao (Wang Xiaotao).

Premijerka Srbije je istakla da je ovo istorijski dan za Srbiju, te da je ponosna na saradnju Srbije i Kine, a prema njenim rečima i mađarski premijer, Viktor Orban, je pohvalio našu zemlju koja je pre Mađarske obavila pripreme za početak izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

- Ovaj projekta je važan i zbog toga što pokazuje kako se planski i strateški razvija zemlja. Ne zapostavlja se ni jedan pravac razvoja, jednako kao saobraćajni koridori važna je i brza pruga - navela je Brnabić.

Zorana Mihajlović je podsetila da je priprema izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta trajala tri godine, te da je cilj da što više građana i privrednika koristi železnicu za prevoz.

Zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu Kine, Wang Xiaotao, je obećao da će radovi na deonici pruge od Beograda do Stare Pazove biti zavšeni u planiranom roku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.