NavMenu

Pančevački most čeka obnovu - Poslednja sanacija urađena 2010.

Izvor: Politika Četvrtak, 23.11.2017. 15:45
Komentari
Podeli
Pančevački most (Foto: lunja/shutterstock)Pančevački most
Novogodišnja rasveta Beograda i ove jeseni pokrenula je brojne rasprave, ali bez obzira na njih centralne ulice uveliko praznično šljašte. Centralna je i opština Palilula, ali na Pančevački most koji joj teritorijalno pripada novogodišnja dekoracija nije stavljena. Za razliku od ostatka grada, ovih dana ova ćuprija je dobila jedan uznemirujući "ukras". Sugrađane su pored železničke stanice kod Pančevca dočekali zaštitna traka i obaveštenje: "Pažnja!!! Obrušava se deo konstrukcije mosta". Beograđanima koji tuda svakodnevno prolaze nije nimalo prijatno, ali ovaj anonimni vapaj koji upozorava na loše stanje vrlo opterećenog prestoničkog mosta nadležni i dalje kao da ne čuju.

A Pančevac, čija "kičma" svakodnevno trpi teret brojnih kamiona, autobusa, automobila, vozova, već godinama propada čekajući da se nadležni dogovore i nađu rešenje za obnovu.

Žitelji palilulskih naselja, ali i ostali Beograđani, biciklisti i vozači, godinama unazad objavljuju slike sa delovima ovog mosta na kojima se jasno vide brojna oštećenja i zapuštenost. Biciklisti su još pre četiri godine ovde kačili transparent apelujući da se što pre popravi trotoar. Proletos su ponovo pozvali nadležne da reaguju podsetivši ih na vrlo loše stanje staza i ograda, na njihovu zapuštenost, na korov koji izbija iz njih.

Pančevac, čiji su delovi u nadležnosti različitih gradskih i republičkih institucija i preduzeća, po svemu sudeći i dalje nije na njihovoj listi prioriteta. Jedino je pre nekoliko dana, kako prenosi lokalni palilulski sajt Lobi info, gradonačelnik Siniša Mali najavio da će grad od republike tražiti da se izdvoji novac za njegovu obnovu.

A projekat za nju još pre 10 godina uradio je Saobraćajni institut CIP. Delimična rekonstrukcija mosta dugog 1.526 metara i bila je započeta, a onda su radovi stali. Kako su most u međuvremenu dodatno nagrizle godine, dodatni teret i oštećenja, pitanje je koliko je postojeći projekat obnove primenljiv i dalje.

Glavni uzročnik propadanja mosta, ispostavilo se, bio je i ostao pre svega novac koji je trebalo obezbediti iz nekoliko kasa – pokrajinske, beogradske i pančevačke, nekadašnjeg NIP-a i Direkcije za građevinsko zemljište. Procene od pre nekoliko godina ukazivale su da je za detaljnu rekonstrukciju potrebno oko 3,5 milijarde dinara. Jedino što se u međuvremenu promenilo jesu republička, pokrajinska i gradske vlasti. Stari problemi za Pančevac su ostali.

Pre nekoliko godina sanirana glavna čelična konstrukcija

Gradska Direkcija za građevinsko zemljište sprovela je sanaciju mosta od 2008. do 2010. godine. Tada je sanirana glavna čelična rešetkasta konstrukcija ispod kolovozne ploče, zamenjeni su i ojačani delovi konstrukcije. Glavni nosači su ispeskareni i ofarbani celom dužinom.

– Sanacija glavnih nosača bila je zahtevna jer su oni kutijastog oblika i malog prečnika pa je ulazak i rad u njima bio veoma otežan. Sanacija je završena prema planu i most od tada ispunjava sve propisane standarde opterećenja, koji su danas stroži nego prilikom njegove izgradnje – uveravaju u Direkciji koja je planirala i sledeću fazu sanacije tokom koje treba rekonstruisati saobraćajnice na samom mostu i pristupne puteve.


– Nastavak aktivnosti je odložen do završetka Pupinovog mosta, kako bi se izbegli prekidi u saobraćaju na Pančevačkom. Puštanjem u funkciju Pupinovog mosta otvara se mogućnost da Direkcija pristupi izradi tehničke dokumentacije na osnovu koje bi se mogli izvoditi dalji radovi na sanaciji Pančevačkog mosta – objašnjavaju u Direkciji.

Na mestu predratnog Mosta kralja Petra Drugog

Prvobitni most sa lukovima na mestu današnjeg Pančevca podignut je 1935. i nazvan je po kralju Petru Drugom. Njegovu izgradnju započele su dve nemačke firme iz Berlina i Dortmunda, kao deo ratnih reparacija koje je Nemačka plaćala Srbiji posle Prvog svetskog rata. Taj most otvorio je princ Pavle Karađorđević.

U aprilu 1941. naša vojska ga je srušila kako bi usporila prodiranje okupatora. Nemci su ga obnovili, ali je opet oštećen 1944. u toku oslobađanja Beograda. Renovirani most u saobraćaj je pušten novembra 1946. Nazvan je Most Crvene armije, ali je za Beograđane on uvek bio – Pančevački. Poslednja velika obnova urađena je 1965. godine. Pančevački most je jedini most na Dunavu u Srbiji koji nije srušen u toku NATO agresije 1999. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.