NavMenu

Od mozaika na nameštaju do vertikalnih bašta - Beogradski Arhiliks nudi uređenje enterijera i eksterijera

Izvor: eKapija Utorak, 21.11.2017. 15:49
Komentari
Podeli
Klijentima Arhiliksa najzanimljiviji su mozaiciKlijentima Arhiliksa najzanimljiviji su mozaici
Uređenje enterijera, dekoracija eksterijera, parterno uređenje, projektovanje nameštaja i urbanog mobilijara, kao i izrada mozaika, poslovi su kojima se bave zaposleni u Agenciji za unutrašnju dekoraciju Arhiliks iz Beograda. Projektantski tim ove kompanije čine diplomirane arhitekte, akademski slikari i primenjeni umetnici, dok su za uspešne projekte podjednako zaslužni stručnjaci za određene zanatske oblasti, kako na terenu, tako i u radionicama.

Prema rečima Ivane Petković Plamenac iz kompanije Arhiliks, od svih proizvoda i usluga koje pružaju, potrošačima su najzanimljiviji mozaici, jer istovremeno mogu da se postavljaju kao zidni, podni ili integrisani u nameštaj, bilo da se radi o enterijeru ili spoljašnjim prostorima. Kako objašnjava naša sagovornica, mozaik zauzima dominantno mesto u svim oblastima savremene arhitekture, zbog svoje snažne strukture i prefinjene estetike, a jedan je i od najpostojanijih i najtrajnijih tehnika monumentalnog zidnog slikarstva. Samim tim je, objašnjava Petković Plamenac, i njegova izrada vrlo zahtevna.

- Stolovi u mozaiku su nešto što je u ovom trenutku izuzetno izazovno. Mozaici su atraktivni zbog svoje snažne, a istovremeno prefinjene estetike i kao takvi su poželjni elementi svakog enterijera ili spoljašnjeg prostora, bilo da su primenjeni kao zidni, podni ili u vidu stolova u mozaiku.

Upravo zbog tih karakteristika, mozaici su i njihovi najprodavaniji proizvodi.

No, i izrada ostalih komada, kako kaže naša sagovornica, veoma je kompleksna.

- Projektovanje enterijera je složena tema, jer enterijer zavisi od konstrukcije samog objekta. Sa druge strane, estetika nameštaja zavisi od izgleda enterijera. Tako i sam izgled nameštaja zapravo zavisi od izgleda objekta - kaže naša sagovornica.

U firmi Arhiliks izrađuju različite komade, po želji klijenata. Kako objašnjava naša sagovornica, zahvaljujući tome preispituju sopstvene ideje, pomeraju granice, razvijaju se...

- Sa druge strane, tu smo i za klijente koji imaju nedoumice ili nemaju dovoljno informacija o delatnostima kojima se bavimo. Njih informišemo, edukujemo i uvek im stojimo na raspolaganju - kaže naša sagovornica.

Kupci komada kuće Arhiliks uglavnom su iz Srbije i Crne Gore, a kako pojašnjava Ivana Petković Plamenac, nadaju se i širenju poslovanja, kako u oblasti uređenja enterijera, tako i u oblasti dizajniranja nameštaja, i u ostatku regiona.

Sav proizvodni program prave od drveta, kovanog gvožđa i kamena. Sirovine nabavljaju uglavnom u Srbiji, ali i u Italiji i zemljama okruženja. Arhiliks je svoj asortiman predstavio i na nedavno završenom Sajmu nameštaja u Beogradu.

Zeleni zidovi i vertikalne bašte

Ozelenjavanje fasada objekata sve je popularnije, a osim estetskog značaja, bitan je i segment energetske efikasnosti koju zeleni zidovi imaju. Energetska efikasnost objekata našla se i u "agendi" Arhiliksa, te se tako u oblasti uređenja eksterijera bave i ozelenjavanjem zidova i stvaranjem vertikalnih bašti. Za taj posao, zaduženi su inženjeri iz oblasti energetske efikasnosti, kaže naša sagovornica.

- Zaštita životne sredine i prirodnih resursa ozelenjavanjem zidova i ravnih krovova, projektovanjem i izvođenjem eko-kuća i eko-gradova, polako postaje prioritet i u Srbiji. Kada izrađujemo jedan ovakav projektat, najpre moramo osmisliti obradu zida oblogama od odgovarajućih materijala, a tek potom postavljanje pogodne vegetacije, uz mogućnost primene vodenih partija. Klijenti sve više prepoznaju značaj primene ovakvih projekata u životnoj sredini.

K.S.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.