NavMenu

LJAJIĆ: Srbija će predložiti promene načina glasanja u CEFTA

Izvor: RTS Nedelja, 19.11.2017. 16:01
Komentari
Podeli
Rasim Ljajić (Foto: Mc.rs)Rasim Ljajić
Srbija će na regionalnom CEFTA forumu koji se održava od 21. do 24. novembra u Beogradu i zvanično predložiti da se način glasanja u ovoj organizaciji promeni i primeni model "konsenzus minus jedan", kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ministar ocenjuje da je Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) dostigao svoj maksimum, te da se mora menjati kako bi se olakšala trgovina među zemljama regiona. Cilj predloga srpske strane, kaže Ljajić, je da se izbegne dosadašnja praksa da jedna zemlja blokira drugu prilikom glasanja o važnim sporazumima.

Objašnjava da sve zemlje regiona, članice CEFTA, zajedno imaju udeo izvoza u BDP-u u visini od 26%, a Srbija, kaže, ima najveće učešće od svih zemalja CEFTA, od oko 40%.

Ljajić probleme u ovoj organizaciji ilustruje podatkom da samo između Beograda i Prištine postoji 21 carinska barijera, te da je zarad protoka roba i usluga neophodno menjati način rešavanja sporova u CEFTA.

- CEFTA je dostigla maksimum i mora da se ide korak više od toga da se građanima olakša trgovina ili će ova organizacija početi da stagnira. Mora i da se promeni način rešavanja sporova u njoj i sledeće nedelje ćemo o tome razgovarati na panelima u Beogradu - kaže Ljajić.

On objašnjava da sve članice CEFTA načelno podržavaju stav Beograda, ali da je potrebno i da se dogovor o načinu glasanja izmeni i konkretizuje, te "stavi na papir".

- Nema druge šanse za ekonomski razvoj regiona ako ne udružimo tržišta prema trećim zemljama. Moramo da se oslobodimo politike. Ekonomija ne može da čeka da se politika dogovara - napominje Ljajić.

Nijedna zemlja koja ima manje od 10 miliona stanovnika, ne može da se ekonomski razvija ukoliko njen udeo izvoza u BDP-u nije najmanje 50%, ističe Ljajić.

- Podaci Svetske trgovinske organizacije (STO) takođe pokazuju da je 75% povećan izvoz među svim zemljama CEFTA u odnosu na pre deset godina kada je sporazum potpisan - napominje Ljajić za Tanjug.

CEFTA nedelja održava se od 21. do 24. novembra u Beogradu, a na panelima će govoriti ministri trgovine regiona i ekonomski eksperti, kako bi se odlučilo u kom smeru bi dalje trebalo da funkcioniše ova organizacija, te kako da se reše postojeći sporovi među članicama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.