NavMenu

Tonnies jedan od tri investitora koja su zakupila zemlju u Zrenjaninu - Nemačka kompanija dolazi tek 2019. godine

Izvor: eKapija Sreda, 15.11.2017. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Tsekhmister/shutterstock.com)
Nemačka kompanija Tonnies i još dve firme dobiće na korišćenje na 30 godina poljoprivredno zemljište u Zrenjaninu, jer su ispunile sve uslove za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, navodi se na sajtu Gradske uprave Zrenjanin.

Farmer 023 V&M Zrenjanin, Tonnies Invest Beograd i Food Planet Zrenjanin su tri od 15 investitora koja su ispunila sve uslove iz poziva Ministarstva poljoprivrede za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u Zrenjaninu, a Gradsko veće danas je na sednici usvojilo Predlog odluke o pravu prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, koja se odnosi na ta tri investitora.

Član Veća Stojan Kralj rekao je da će Tonnies dobiti 2.431 hektar zemljišta, koje će početi da koristi 2019. godine, a da planiraju investiciju vrednu 21 mil EUR.

- Komisija Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije zasedala je u ponedeljak, a Tonnies invest je pomerio rokove za započinjanje radova i oni ulaze u posed od agroekonomske 2019/2020. godine, a do tada će se zemljište davati u zakup po redovnoj proceduri - naveo je on.

Farmer 023 V&M investiraće 500.000 EUR u izgradnju objekta za stočarsku proizvodnju, za tu inevsticiju ostvaruje pravo na 67 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, za koje će plaćati zakupninu od oko 250 EUR po godini, za prvu klasu zemljišta, a zakup je na 30 godina. Investitoru Food Planet odobrena je investicija od 4,5 mil EUR, a to je postrojenje za preradu soje u proteine.

- Na osnovu te investicije pripada im 900 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta i investitor će u narednih godinu dana zaposliti oko 30 radnika na teritoriji grada, a ući će u posed odmah - objasnio je Stojan Kralj.

Govoreći o tačkama koje su se ticale izdavanja u zakup poljoprivrednog zemljišta gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da se mnogo govori o nemačkom Tonnies.

- Oni imaju uslove pod kojim su uzeli to, a u pismu o namerama i kasnije elaboratu, ukazali su po godinama šta će raditi, kako oni, tako i druga dva investitora, a ukoliko ne ispune te uslove ugovor će biti raskinut. Zanimljivo je reći i da prva dva investitora koja su sa teriotorije Zrenjanina ulaze u posed odmah, a Tonnies je prolongiran za 2019. godinu - kazao je Janjić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.