NavMenu

I do 30 tona Najlepših želja dnevno - Soko Štark beleži rast prodaje, nove čokolade na tržištu u 2018. (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 14.11.2017. 11:35
Komentari
Podeli
U beogradskom pogonu Soko Štarka za osam sati proizvede se 60.000 Najlepših želja, od po 90 grama. Dnevno, ovde nastane od 10 do 30 tona, u zavisnosti od vrste proizvoda, a tokom cele godine iz Štark pogona izađe ukupno 5.000 tona čokolade. To je petina ukupnog portfolija kompanije, koja je u prvih 9 meseci ove godine zabeležila rast prodaje od 5,7%.

Ovaj proizvođač, 65% svoje proizvodnje proda u Srbiji, dok ostatak izvozi, najviše u zemlje regiona, a plan je da plasman na ino tržišta bude izjednačen sa prodajom na domaćem.

U godini kada cela konditorska industrija nastavlja da beleži dobre rezultate, Štark proslavlja i veliki jubilej - 95 godina od svoje prve čokolade. Najlepše želje, zajedno s menažom, obezbeđuju danas Štarku vodeću poziciju proizvođača čokoladnih tabli na tržištu Srbije, ispred regionalnog lidera Milke.

- Brend Najlešpe žeje je drugi igrač na tržištu, sa 19% market share-a. Rezultati prodaje su vrlo dobri, a proizvodnja čokolade će i ove godine dostići 5.000 tona – kaže za naš portal Jelena Petrović, marketing menadžerka u Soko Štarku, dodajući da su dalje ambicije prvenstveno usmerene na rast u regionu.

- Najlepše želje prodaju se u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori. Prisutne su na svim kontinentima, ali se tamo uglavnom prodaju etno-kanalima. Količine koje izvozimo van regiona su manje, uglavnom namenjene potrošačima koji su poreklom sa naših prostora.

Prepoznatljivost popularnog brenda, Štark će iskoristiti da dodatno proširi svoj čokoladni asortiman, pa Petrović za sledeću godinu najavljuje i nove egzotične ukuse, kao i slatko-slane kombinacije.

- Potrošači sve više očekuju čokoladu koja nije samo čokolada. Ove godine plasirali smo Najlepše želje Kokos i Noisette, a imamo dobro pripremljen plan, pa ćemo i sledeće godine izaći sa neobičnim kombinacijama ukusa, sa posebnim inovacijama u dečjem segmentu – navodi Petrović, dodajući da će se deo noviteta odnositi i na healty program.

U kompaniji ne isključuju ni mogućnost ulaska u segment slatkih namaza, poput kremova. Imaju, ističe Petrović, jak brend koji je "logično uvesti i u tu kategoriju".

- To nam je, ipak, dugoročno razmatranje. Ne mogu da kažem da nam je sada u planu ulazak u taj segment , ali svakako razmatramo i ove opcije.

Tajna "prave" čokolade

U proizvodnji Najlepših želja, za razliku od drugih proizvoda na tržištu, ne koriste se biljne masnoće, već se pravi isključivo od čistog visokokvalietnog kakao butera, objašnjavaju u kompaniji Soko Štark.

Prva faza u proizvodnji je pažljivo mešanje i homogenizacija sastojaka, a zatim masa prolazi kroz niz teških valjaka za usitnjavanje, do nastanka malih čokoladnih čestica. Ova faza daje Najlepšim željama njihov specifičan ukus, miris, teksturu i finu topljivost. Sledi končiranje, koje je u stvari nastavak homogenizacije čokoladne mase, svih pažljivo odabranih sastojaka Najlepših želja i njeno oplemenjivanje na visokoj temperaturi. U tom procesu se formira čuvena aroma ove čokolade.

Proizvodni proces je gotovo potpuno automatizovan, a u poslednjih deset godina Štark je investirao više od 20 mil EUR u modernizaciju poslovnih procesa.

Kompanija Soko Štark, proizvodnju je počela dvadesetih godina prošlog veka. Njihov prvi proizvod je upravo čokolada Najlepše želje, a zatim je usledila proizvodnja bananice i smokija. Ta tri proizvoda danas su i najprodavaniji brendovi kompanije. U portfoliju su, podsetimo, i prima štapići, štark napolitanke, čoko keksići, keks integrino, chipsos, dezerti sweet, za-za, kokodu, fazon, citro...

I.B.

Fotogalerija
Proizvodnja Najlepših želja
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.