NavMenu

Svet sve više izbacuje gotovinu - Bezgotovinsko plaćanje smanjilo bi sivu ekonomiju u Srbiji

Izvor: eKapija Petak, 10.11.2017. 12:13
Komentari
Podeli
(Foto: LDprod/shutterstock.com)
Elektronsko plaćanje omogućava da transakcija bude evidentirana i vidljiva poreskim organima čak i kada fiskalni račun nije izdat. Međutim, u Srbiji samo 23% građana prednost daje karticama, što jasno sugeriše da postoji veliki prostor za podsticanje bezgotovinskog plaćanja kao dobrog načina za unapređenje ekonomskog razvoja, jačanje poreske kulture i suzbijanje sive ekonomije, pokazalo je novo istraživanje NALED-a.

Zbog toga su NALED i Ministarstvo finansija, uz pokroviteljstvo kompanije Mastercard, u partnerstvu sa Societe Generale bankom i u saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka i studentskom menadžment konsalting organizacijom Case Study Club, odlučili da u okviru sprovođenja edukativne kampanje u Godini borbe protiv sive ekonomije pokrenu takmičenje Cashless Case Challenge 2017.

Konkurs je namenjen najboljim studentskim idejama koje mogu da doprinesu razvoju bezgotovinskog društva, kao i odgovornijem i angažovanijem učešću najmlađeg dela populacije u borbi protiv sive ekonomije, saopštili su organizatori.

- Istraživanja su pokazala jasnu vezu i uticaj smanjenja upotrebe keša na ekonomski rast, suzbijanje korupcije, kriminala i sive ekonomije i Srbija bi trebalo taj trend da prati – istakao je ministar finansija Dušan Vujović na predavanju studentima održanom na Fakultetu organizacionih nauka povodom lansiranja Cashless Case Challenge 2017.

Generalni direktor kompanije Mastercard za tržišta Balkana Artur Turemka podsetio je da, iako se nivo sive ekonomije u Srbiji procenjuje iznad EU nivoa, postoji spremnost svih tržišnih igrača da se uključe u izgradnju transparentnog finansijskog sistema.

- Najnovije istraživanje MasterIndex Srbija 2017 pokazalo je da 71% ispitanika radije plaća karticama iznose veće od 1.500 dinara, što je odličan pokazatelj stabilne uloge koju elektronska plaćanja imaju u svakodnevnim trgovačkim aktivnostima građana Srbije – rekao je Turemka.

Predsednik UO Societe Generale banke u Srbiji i predsedavajući NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić naglasio je da Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije predviđa mere za podsticanje bezgotovinskih plaćanja i da se razmatraju ideje kao što je subvencionisanje preduzetnika i mikro firmi pri nabavci POS terminala ili poreske olakšice za bezgotovinsko plaćanje.

- Prvi korak u promociji bezgotovinskog društva može da napravi država, tako što će omogućiti plaćanje svojih taksi i usluga elektronski – izjavio je Pitić.

Cashless Case Challenge 2017 je otvoren za sve građane Srbije koji su studenti treće, četvrte i pete godine osnovnih i postdiplomskih studija svih fakulteta i viših škola u Srbiji i inostranstvu. Neophodno je da formiraju timove od tri člana, ali nije obavezno da budu sa istog fakulteta. Rok za prijavu je 1. decembar.

Petočlani žiri (NALED, Ministarstvo finansija, Mastercard, Societe Generale banka i FON) izabraće najviše 10 najboljih timova koji su ponudili originalna, sprovodiva i održiva rešenja, koja utiču na suzbijanje sive ekonomije i doprinose finansijskoj inkluziji mladih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.