NavMenu

Da li je strah od ulaska stranih kompanija u domaću namensku industriju opravdan?

Izvor: Danas Utorak, 07.11.2017. 10:52
Komentari
Podeli
Zastava oružje (Foto: bibiphoto/shutterstock)Zastava oružje
Menadžment kompanije Zastava oružje prvo je poslovodstvo jedne domaće vojne fabrike koje je javno podržalo predložene izmene Zakona o prometu naoružanja i vojne opreme.

Podrška je utoliko više neočekivana imajući u vidu da je najavljenim izmenama predviđena i delimična privatizacija preduzeća Odbrambene industrije Srbije (OIS). Čelnici kragujevačke fabrike i do sada su, doduše neformalno, bili saglasni sa idejom o prodaji dela vojne industrije strancima, ali ovih dana su o tome i javno progovorili, što ima posebnu težinu imajući u vidu da je Zastava oružje najstarija (upravo obeležila 164 godine postojanja), a uz bugarski Arsenal i najveća fabrika naoružanja u jugoistočnoj Evropi.

Prema procenama poslovodstva Zastava oružja, efekti privatizacije vojne industrije ogledali bi se u povećanju proizvodnih kapaciteta i profita, ali i u smanjenju troškova poslovanja s druge strane. U tom kontekstu pominju da Zastavini oružari u ovom trenutku ne mogu da podmire potrebe svetskog tržišta za pešadijskim, lovačko-sportskim i oružjem za ličnu odbranu.

- Izvozimo na sve kontinente i mogu da potvrdim da kupaca nikad ne manjka. Naprotiv. Problem je, međutim, što ne možemo da odgovorimo svim zahtevima, pošto je potražnja znatno veća od kapaciteta fabrike, o čemu najbolje svedoči podatak da imamo ugovorenu proizvodnju do polovine 2019. Planiramo da u 2018. godini ostvarimo realizaciju od 6 milijardi dinara, što je za milijardu više nego lane. Takav rast plasmana moguć je zahvaljujući tome što smo u minulom periodu investirali u fabriku, zaposlili određen broj radnika i napravili novu organizaciju procesa proizvodnje. Činimo sve da se rashodna strana smanji, kako bi nam ostalo više za investicije i stvaranje boljih uslova rada. Imajući sve to u vidu procenili smo da bi nam privatizacija obezbedila dodatnu finansijsku injekciju kojom bismo uvećali kapacitete, što bi nam donelo i veću dobit - komentariše Milojko Brzaković, direktor Zastave oružja.

On podseća da je u prethodne dve godine u fabriku investirano 6 mil EUR, dok je za modernizaciju proizvodnje od Vlade Srbije dobijeno 9,7 mil EUR. Podsetio je i na kupovinu Zastava kovačnice u bankrotu, čime je ta fabrika ne samo spasena od likvidacije, nego i trajno rešeno snabdevanje otkovcima.

Ali, za razliku od menadžmenta Zastave oružja, sindikati kako te fabrike, tako i ostalih preduzeća domaće vojne industrije, protive se bilo kakvoj, pa i delimičnoj, privatizaciji firmi namenske proizvodnje, kojom bi strane kompanije mogle da postanu vlasnici najviše do 49% njihovog kapitala. Kao argument protiv, sindikalci navode da bi i toliko učešće stranaca u (su)vlasništvu nad vojnim fabrikama, moglo da ugrozi nacionalnu bezbednost.

Istovremeno, sindikalci smatraju da domaća vojna industrija sve bolje posluje na inostranim tržištima, te da nema razloga da država, kao većinski vlasnik tih preduzeća, sutra deli dobit od izvoza naoružanja i vojne opreme, koji je u ovom trenutku "težak" oko pola milijarde dolara i ima tendenciju rasta.

(Foto: bibiphoto/shutterstock)
S druge strane, poznavaocima ove problematike bliži su stavovi menadžmenta Zastave oružja, nego sindikata. Većina analitičara smatra, naime, da je domaćoj vojnoj industriji, ukoliko želi da nastavi trend rasta izvoza, neophodno kontinuirano investiranje u modernizaciju proizvodnog procesa. Država, očigledno, novac za investicije nema. Jer, da ima organizovala bi, recimo, serijsku proizvodnju borbenih vozila miloš i lazar, a ne bi čekala "milostinju" iz Rusije, u vidu 30 zastarelih tenkova T72 i još 30 oklopnih vozila BRDM - 2M. Poklonima se, doduše, "u zube ne gleda", ali ruski "pokloni" obično dosta koštaju i obavezno imaju ozbiljnu političku konotaciju.

Zbog toga je, smatraju analitičari, bolje legalizovati inostrane interese u domaćoj vojnoj industriji i učiniti ih transparentnim. No, i među poznavaocima ima podele na one koji smatraju da strancima ne bi trebalo dozvoliti vlasništvo nad 49% kapitala u vojnim fabrikama, i onih drugih koji tvrde da inostrani investitori i sa tim postotkom kapitala ne bi mogli da promene proizvodni asortiman u preduzećima odbrambene industrije. Tim pre što bi država, sa 51% kapitala, imala kontrolni paket akcija, što bi joj omogućavalo da i dalje kontroliše ne samo poslovanje nego, što je još važnije, kontinuitet proizvodnje. Ovi drugi smatraju da iole ozbiljni investitori neće hteti da ulažu u domaću vojnu industriju, ukoliko im se ne omogući da postanu suvlasnici koji kontrolišu 49% kapitala.

Strancima do 49% kapitala

Novim Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme predviđeno je da stranci mogu da postanu vlasnici do 49% kapitala. Većinski paket akcija u šest najznačajnijih domaćih vojnih fabrika Zastavi oružju, Slobodi, Krušiku, Prvom partizanu, Milanu Blagojeviću, te Prvoj iskri, koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbija, zadržala bi država. U ostalim fabrikama namenske proizvodnje stranci bi mogli da postanu i većinski vlasnici kapitala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.