NavMenu

Završen remont duvaljke u borskoj Fabrici sumporne kiseline

Izvor: Tanjug Nedelja, 05.11.2017. 14:45
Komentari
Podeli
Fabrika sumporne kiseline RTB Bor (Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor)Fabrika sumporne kiseline RTB Bor
U RTB Bor je završen remont glavne duvaljke u Fabrici sumporne kiseline.

- Uspešno je završen remont koji se, inače, radi jedanput godišnje. Ovog puta smo remontovali glavnu duvaljku u Fabrici sumporne kiseline. Remont su obavili naši ljudi, majstori uz pomoć instruktora iz Siemens-a - rekao je Tanjugu generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

- Duvaljka je "srce" Sumporne koja "izvuče" i prebaci u fabriku 155.000 kubika sumpor-dioksida na sat, od koga su do pre tri godine dve trećine (100.000 kubika) išle u vazduh i trovale građane, a samo 50.000 kubika "prevođeno" je u sumpornu kiselinu. Sada se sva količina "prevodi" u kiselinu i iz nje u Prahovu dobija veštačko đubrivo.

Prema njegovim rečima, remontom su pripremljena postrojenja za narednih 12 meseci.

Čelni čovek kombinata bakra je dodao da je proizvodnja počela, postrojenje radi izuzetno dobro, punim kapacitetom, znatno bolje nego poslednjih nekoliko dana pre remonta.


Osim duvaljke, remontovani su svi prateći objekti - fleš-peć u Topionici (prezidan je svodni, krovni deo), skruber, "zakrpljeni" svi cevovodi koji su se vremenom istrošili, što je i normalno jer fabrika radi godinu dana, svi pristupni prilazi i odlazni putevi na samom postrojenju, pregledane elektroinstalacije, sve doterano na polazne parametre i spremno za rad naredne godin, prenosi Tanjug.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.