NavMenu

Otvoren pogon za proizvodnju peleta u Petrovcu na Mlavi - Eko Step Pellet uložio 3 mil EUR

Izvor: eKapija Nedelja, 05.11.2017. 08:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: tchara/shutterstock.com)Ilustracija
Preduzeće Eko Step Pellet otvorilo je u subotu (4. novembra 2017. godine) novi pogon za proizvodnju peleta u Petrovcu na Mlavi. Reč je o kompleksu gde je ranije već poslovala fabrika peleta - Eko Wood, koja je otišla u stečaj 2015. godine.

- Uložili smo skoro tri miliona evra sa namerom da ulažemo i dalje, otvaramo nove pogone i zapošljavamo nove ljude - rekla je na otvaranju direktorka fabrike Eko step pellet, Svetlana Božinović, a prenosi eBranicevo.

- Uspeli smo da napravimo dobar proizvod, 100% od bukve iz ovog kraja, gde je bukva najkvalitetnija. Naš pelet ima dobru gorivnu moć i radićemo na kvalitetu i dalje, jer je naš cilj da pružimo najbolji proizvod. Učinili smo sve da uhvatimo korak sa ovom grejnom sezonom. Kapacitet proizvodnje je 40.000 tona, a možemo da se širimo i prostorno i tehnološki.

U novom pogonu zaposleno je 32 radnika, a otvaranju je prisustvovao i ministar energetike Aleksandar Antić.

Pelet je, istakao je ministar, izuzetno kvalitetan energent koji 95% mase pretvara u toplotnu energiju, i to bez smole opasne po kotlove. Može da koristi sanitarnu seču ali i viškove i otpad od drveta. Među merama kojima se podstiče upotreba ovog energenta, bilo je i smanjenje PDV sa 20% na 10%, što je uticalo na to da zabeležena potrošnja peleta bude viša za 25%.


- U tome je šansa svih fabrika koje se bave ovakvom proizvodnjom, uključujući i Eko step - rekao je ministar.

- Cilj je da proizvodnju i potrošnju sa sadašnjih 250.000 tona, podignemo na 500.000. Time ćemo u individulanim domaćinstvima smanjiti potrošnju uglja za oko 35%, što je sa ekološkog stanovišta vrlo značajno – zaključio je Antić, prenosi eBranicevo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.