NavMenu

Aelius novi vlasnik Galenike - Potpisan kupoprodajni ugovor

Izvor: eKapija/Beta Četvrtak, 02.11.2017. 11:12
Komentari
Podeli
Predstavnik Aeliusa Horhe Kosta de Silva i ministar privrede Srbije Goran KneževićPredstavnik Aeliusa Horhe Kosta de Silva i ministar privrede Srbije Goran Knežević
Kompanija Aelius iz Luksemburga danas je u Ministarstvu privrede potpisala ugovor o kupovini 93,7% kapitala beogradske farmaceutske kompanije Galenika po ceni od 16 mil EUR.

Kako su saopštili iz resornog ministarstva, ugovor su potpisali ministar privrede Srbije Goran Knežević i predstavnik Aeliusa Horhe Kosta de Silva.

Aelius je povezano lice kompanije EMS S/A Brazil.

Ministar Knežević je nakon potpisivanja ugovora, kojem je prisustvovao i vlasnik EMS S/ Karlos Sančez, izjavio da očekuje da će, budući da je reč o renomiranom kupcu iz farmaceutske industrije, ova privatizacija biti uspešna i da će pozitivno uticati na privredni rast Srbije.

- Interes Srbije je da ljudi rade, da primaju plate i da se uplaćuju porezi i doprinosi, a vaš je da proširite tržište i ubirate profit. Jedni drugima ćemo u tome pomoći - rekao je Knežević nakon potpisivanja i poželeo predstavnicima kompanije dobrodošlicu u Srbiju.

Sančez je izjavio da su planovi za Galeniku takvi da se transformiše i postane veoma važna za celu Jugoistočnu Evropu.

- Želimo da imamo zaista uspešnu kompaniju, da naši zaposleni imaju dobre plate i da se u Srbiji dalje razvijamo - rekao je Sančez.

Novi vlasnik Galenike ima i obavezu da uplati i 25 mil EUR, na ime izmirenja obaveza fabrike prema bankama, kao i dodatnih 200 EUR po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

Kupac je u obavezi i da u naredne dve godine, na ime obavezne investicije, uloži 5,525 mil EUR u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne spušta ispod 900. Za dobrovoljni odlazak iz Galenike koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika.

Aelius, povezano lice EMS S/A Brazil, jedini je učesnik koji je ispunio sve uslove za učešće u procesu privatizacije Galenike.

Predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić rekao je agenciji Beta da očekuje da kupac proširi paletu proizvoda i zadrži svih 1.150 radnika i poveća zarade koje su sada u proseku 47.000 dinara


- Očekujem da novi vlasnik proširi proizvodnju i uposli sve zaposlene, jer su u pitanju kvalifikovani radnici - rekao je Pantelić.

Dodao je da je "dovoljno radnika otpušteno za poslednjih četiri-pet godina", jer je broj zaposlenih prepolovljen sa 2.800 na 1.400.

Radnici od novog poslodavca osim posla, prema njegovi rečima, očekuju i da pristane na socijalni dijalog i da poštuje kolektivni ugovor.

- Krajem 2018. godine ističe kolektivni ugovor koji je potpisan 2015. godine i očekujem da ćemo od jeseni sledeće godine započeti pregovore o novom kolektivnom ugovoru - rekao je Pantelić.

On je istakao da radnici po važećem kolektivnom ugovoru potražuju da im se za osam meseci uplate doprinosi za penziono osiguranje za 2013. godinu i za nekoliko meseci u ovoj godini, kao i isplate zaostali regresi i jubilarne nagrade za radnike koji su ranije napustili Galeniku.

- Vlada Srbije je donela zaključak po kome treba da isplati ta potraživanja, a ako to ne uradi pokrenućemo spor - rekao je Pantelić.

Predsednica Samostalnog sindikata Galenike Tamara Lalić je Beti kazala da radnici od novog vlasnika fabrike očekuju da prošiti tržišta na kojima se prodaju lekovi Galenike i da poštuje Zakon o radu i kolektivni ugovor.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.