NavMenu

Aelius novi vlasnik Galenike - Potpisan kupoprodajni ugovor

Izvor: eKapija/Beta Četvrtak, 02.11.2017. 11:12
Komentari
Podeli
Predstavnik Aeliusa Horhe Kosta de Silva i ministar privrede Srbije Goran KneževićPredstavnik Aeliusa Horhe Kosta de Silva i ministar privrede Srbije Goran Knežević
Kompanija Aelius iz Luksemburga danas je u Ministarstvu privrede potpisala ugovor o kupovini 93,7% kapitala beogradske farmaceutske kompanije Galenika po ceni od 16 mil EUR.

Kako su saopštili iz resornog ministarstva, ugovor su potpisali ministar privrede Srbije Goran Knežević i predstavnik Aeliusa Horhe Kosta de Silva.

Aelius je povezano lice kompanije EMS S/A Brazil.

Ministar Knežević je nakon potpisivanja ugovora, kojem je prisustvovao i vlasnik EMS S/ Karlos Sančez, izjavio da očekuje da će, budući da je reč o renomiranom kupcu iz farmaceutske industrije, ova privatizacija biti uspešna i da će pozitivno uticati na privredni rast Srbije.

- Interes Srbije je da ljudi rade, da primaju plate i da se uplaćuju porezi i doprinosi, a vaš je da proširite tržište i ubirate profit. Jedni drugima ćemo u tome pomoći - rekao je Knežević nakon potpisivanja i poželeo predstavnicima kompanije dobrodošlicu u Srbiju.

Sančez je izjavio da su planovi za Galeniku takvi da se transformiše i postane veoma važna za celu Jugoistočnu Evropu.

- Želimo da imamo zaista uspešnu kompaniju, da naši zaposleni imaju dobre plate i da se u Srbiji dalje razvijamo - rekao je Sančez.

Novi vlasnik Galenike ima i obavezu da uplati i 25 mil EUR, na ime izmirenja obaveza fabrike prema bankama, kao i dodatnih 200 EUR po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program.

Kupac je u obavezi i da u naredne dve godine, na ime obavezne investicije, uloži 5,525 mil EUR u Galeniku, kao i da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne spušta ispod 900. Za dobrovoljni odlazak iz Galenike koja ima 1.400 zaposlenih, prijavilo se 250 radnika.

Aelius, povezano lice EMS S/A Brazil, jedini je učesnik koji je ispunio sve uslove za učešće u procesu privatizacije Galenike.

Predsednik sindikata Nezavisnost u Galenici Zoran Pantelić rekao je agenciji Beta da očekuje da kupac proširi paletu proizvoda i zadrži svih 1.150 radnika i poveća zarade koje su sada u proseku 47.000 dinara


- Očekujem da novi vlasnik proširi proizvodnju i uposli sve zaposlene, jer su u pitanju kvalifikovani radnici - rekao je Pantelić.

Dodao je da je "dovoljno radnika otpušteno za poslednjih četiri-pet godina", jer je broj zaposlenih prepolovljen sa 2.800 na 1.400.

Radnici od novog poslodavca osim posla, prema njegovi rečima, očekuju i da pristane na socijalni dijalog i da poštuje kolektivni ugovor.

- Krajem 2018. godine ističe kolektivni ugovor koji je potpisan 2015. godine i očekujem da ćemo od jeseni sledeće godine započeti pregovore o novom kolektivnom ugovoru - rekao je Pantelić.

On je istakao da radnici po važećem kolektivnom ugovoru potražuju da im se za osam meseci uplate doprinosi za penziono osiguranje za 2013. godinu i za nekoliko meseci u ovoj godini, kao i isplate zaostali regresi i jubilarne nagrade za radnike koji su ranije napustili Galeniku.

- Vlada Srbije je donela zaključak po kome treba da isplati ta potraživanja, a ako to ne uradi pokrenućemo spor - rekao je Pantelić.

Predsednica Samostalnog sindikata Galenike Tamara Lalić je Beti kazala da radnici od novog vlasnika fabrike očekuju da prošiti tržišta na kojima se prodaju lekovi Galenike i da poštuje Zakon o radu i kolektivni ugovor.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.