NavMenu

Rio Tinto planira otvaranje tri rudnika u Srbiji?

Izvor: Blic Ponedeljak, 30.10.2017. 15:55
Komentari
Podeli
Nalazište Čukaru Peki kod BoraNalazište Čukaru Peki kod Bora
Multinacionalna kompanija Rio Tinto planira da otvori tri rudnika u Srbiji, saznaje Blic.

Kako piše beogradski list, kanadska kompanija Nevsun koja je objavila preliminarsne rezultate ekonomske studije po kojoj za otvaranje rudnika bakra i zlata Čukaru Peki kod Bora treba uložiti oko 1,5 mlrd USD - nema toliki novac. Kanađani na računu imaju oko 200 mil USD, kako piše Blic, što znači da će ili morati da potraže pomoć banaka za otvaranje rudnika kod Bora ili, što je verovatnije, da nađu strateškog partnera, kako bi taj rudokop bio otvoren 2021. godine, kako je predviđeno. Poznavaoci prilika ističu da ne bi bilo čudno ako bi Nevsunu partner u tom poslu bio baš Rio Tinto, jer te dve kompanije partnerski već imaju licence za istraživanje u nastavku ležišta Čukaru Peki.

Podsetimo, Vlada Srbije i Rio Tinto formirali su nedavno radnu grupu koja će se baviti pripremama za otvaranje rudnika litijuma kod Loznice, u Jadranskom basen. Ova multinacionalna kompanija bi, uz 50 mil EUR, koliko je potrošila na geološka istraživanja, za početak investirala 90 mil EUR.

Rezerve rude u Jadarskom basenu procenjuju se na 136 miliona tona, i kako se pretpostavlja to nalazište krije neverovatnih 10% svetskih rezvervi litijuma - metala koji se proizvodi u najmodernijim tehnologijama - prilikom izrade mobilnih telefona, u medicini... A kanadska geološka kompaija Erin Ventures pronašla je , nedaleko od napuštenog rudnika uglja kod Boljevca na Ibru, u Raškoj, nalazište rude bora, procenjeno na skoro 8 miliona tona. Nezanično, kako piše Blic, ova kompanija sada vodi pregovore sa Rio Tintom oko otvaranja rudnika u toj oblasti, a prve računice govore da bi se pomenuto ležište moglo eksplatisati 20 godina, uz projektovani prihod od 2 mlrd EUR.


Rio Tinto ima rudnike bakra, zlata, uglja, litijuma, bora, uglja i dijamanata na pet kontinenata u kojima radi 200.000 ljudi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.