NavMenu

POPOVIĆ: U 2019. veći budžet za inovacije

Izvor: RTS Nedelja, 22.10.2017. 11:47
Komentari
Podeli
Nenad Popović (Foto: mc.rs)Nenad Popović
Budžet za inovacije u narednoj godini biće mnogo veći, a u kratkom roku biće predložena dva nova zakona iz oblasti inovacione delatnosti, koji će omogućiti privlačenje stranih investitora i ostanak mladih inženjera u Srbiji, izjavio je ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Ističe da država mnogo radi na planu inovacija, pogotovo na pomoći mladima da osnuju svoje startap kompanije.

Popović kaže da se na konkurs Fonda za inovacionu delatnost prvi put posle mnogo godina prijavilo više od 230 izvanrednih inovacionih rešenja.

- Ta inovaciona rešenja stigla su iz 40 gradova u Srbiji. To je dokaz da u svakom gradu imate ljudi koji se bave inovacijama i koji mogu da postignu dosta i pomognu u tehnološkom razvoju Srbije - naveo je Popović.

Podsetio je da je pre nekoliko nedelja otvoren startap centar u Nišu, a da se trenutno gradi novi tehnološko-inovacioni park u Novom Sadu koji će, kaže, biti primer kako treba da izgledaju ti parkovi u celoj jugoistočnoj Evropi.

- Koristićemo iskustvo iz sveta. Važno je da inovacije budu otvorene, da one nisu koncentrisane samo u Beogradu, već da svako ko se bavi inovacijom može da doprinese - naveo je Popović.

Izgradnja industrijskog tehnološkog i inovacionog parka u Borči je, kaže Popović, projekat od najvećeg značaja za Srbiju i biće najveći projekat u ovom delu Evrope.

- Radi se o 320.000 hektara zemljišta pored Pupinovog mosta, gde bi se gradili industrijski i visoko tehnološki delovi parka u koji bi došle kompanije u svetu prepoznate kao nosioci tehnološkog i inovacionog razvoja - rekao je Popović.

Naveo je da je već više od 40 kompanija zainteresovano da otvori ne samo prozvodnju nego i razvojne centre što je, kaže, od izuzetnog značaja, jer će u njima raditi mladi inženjeri iz Srbije.

- To donosi za Srbiju više od hiljadu novih kompanija koje će se registrovati i proizvoditi i imati svoj naučno-tehnološki razvoj. To je više od 10.000 direktnih radnih mesta, a verovatno i nekoliko desetina hiljada indirektnih radnih mesta -kaže Popović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.