NavMenu

Od Obilić mlina za papriku do dobavljača za Kotanyi - Aleva gradi novi industrijski kompleks i širi izvozna tržišta

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.10.2017. 15:22
Komentari
Podeli
Jeste li znali da se u kesicama čuvenog austrijskog proizvođača Kotanyi nalazi i paprika iz Banata? Kompanija Aleva iz Novog Kneževca već 11 godina u Austriju izvozi začinsku papriku, koju Kotanyi dodaje svom proizvodu, kako bi mu poboljšao kvalitet.

Najstariji proizvod kompanije Aleva iz Novog Kneževca i njen zaštitni znak, začinska paprika, ove godine slavi svoj 70. rođendan. Prva je proizvedena u fabrici Obilić mlin za papriku, osnovanoj davne 1947. Ime Aleva prvi put se pominje 1952. godine, kada su se iz Industrije za preradu i mlevenje paprike Horgoš izdvojile pogonske jedinice Novi Kneževac i Ostojićevo i osnovale samostalno preduzeće pod imenom Aleva.

Dehidriranje povrća u Alevi traje šest meseci - od sredine jula, kada u fabriku stiže prvi crni luk, pa do kraja decembra, kada se završava prerada paškanata. U toku je prerada industrijske paprike - njihovog najčuvenijeg proizvoda, a u toku sezone u ovu fabriku stigne oko 4.000 tona tog povrća.

Da bi paprika stigla "od njive do šerpe", ona prođe kroz nekoliko faza obrade. Ceo proces proizvodnje je automatizovan, kažu u kompaniji Aleva.

Po dovoženju ubranih plodova u pogon, paprika stoji napolju, na takozvanoj pisti, od 12 do 18 dana. Tokom tog perioda prolazi procese stabilizacije boje, gubljenja vode i transformacije šećera. Zatim se sa piste odvozi na prvo pranje, potom prolazi takozvanu inspekcijsku traku, na kojoj se izbacuju plodovi koji nisu zdravi, ponovo se pere i odlazi u sušaru. Suši se na oko 60 stepeni 9 sati i nakon toga dobija se pokorica koja u svom sastavu ima 7-8% vode. Dobijena pokorica se odlaže u skladište. Naredni korak je mlevenje, nakon čega sledi mešanje i prosejavanje, kako bi se dobio još finiji puder.

Paprika se zatim pakuje u velike džakove i skladišti. Odatle postoje "dva puta" - pakovanje u kesice i odlazak u maloprodaju ili izvoz "na veliko" za Kotanyi.

- Godišnje u Alevu stigne 4.000 tona sveže industrijske paprike. Danas, dnevno preradimo 60 tona, u tri sušare, a kada radi svih pet sušara koliko ih imamo, preradi se i do 100 tona - objašnjava za eKapiju Radovan Jančić, direktor proizvodnje u novokneževačkoj kompaniji.

Iz Alevinih mlinova dnevno izađe 5,5 tona mlevene paprike. Kako bi održali tradicionalni kvalitet, papriku melju na starim mašinama. Ono što neznatno kvari kvalitet proizvoda je to što se paprika melje sa drškom. Kako nam objašnjavaju, tako se oduvek radilo i radi se u svim velikim fabrikama. Kažu da bi odvajanje drške usporilo proces proizvodnje, jer se radi ručno, a to danas jedino rade mali proizvođači začinske paprike.

Sva sirovina koju prerađuju u Novom Kneževcu, dolazi od oko 40 proizvođača iz Severnog Banata i Bačke, gde se, kako kažu naši sagovornici, uzgaja najkvalitetnija industrijska paprika.

Tokom 70 godina postojanja fabrika u Novom Kneževcu je prošla kroz različite faze razvoja. Poslednja je počela 2005, kada je fabrika privatizovana.

Prema rečima izvršnog direktora Gorana Aleksića, od privatizacije do danas, nijedan radnik u Alevi nije dobio otakaz, a broj zaposlenih povećan je sa 240 na 340.

- Aleva danas osvaruje promet od oko 20 mil EUR u bruto iznosu na godišnjem nivou, odnosno oko 1,5 mil EUR bruto profita. Naš najprodavaniji proizvod je aleva paprika i njome pokrivamo oko 42% domaćeg tržišta - kaže Aleksić.

Na godišnjem nivou, Aleva napravi oko 70 miliona komada upakovanih proizvoda i preradi ukupnp više od 7.000 tona svežeg povrća.

Novokneževačka fabrika u svom portfoliju ima 160 proizvoda. Pored tradicionalne - aleve paprike, ističu i lidersku poziciju u proizvodnji instant supa sa brendom Quik, a nalaze se u samom vrhu kategorija dehidrisanih porodičnih supa, kao i namenskih dodataka jelima. Alevini proizvodni podeljeni su u nekoliko kategorija: mlevena začinska paprika, sušeno povrće, univerzalni i namenski dodaci jelima, klasične i instant supe, deserti u prahu (pudinzi, šlag pene i kreme, ledeni deserti), dodaci za pečenje, konzervisanje i desertni dodaci, čajevi, prilozi i prelivi (senf i ren), začini...

Kada je o sirovinama za ove proizvode reč, nabavljaju ih od domaćih i stranih proizvođača, u zavisnosti od vrsta proizvoda.

Aleva je orijentisana i na izvozna tržišta, te van granica naše zemlje prodaje oko 45% ukupne proizvodnje.

- Kada je o izvozu, u planu je širenje na nova tržišta bivšeg Sovjetskog Saveza. Pored nastupa na ruskom i beloruskom tržištu, planiramo i osvajanje ostalih zemalja, jer imamo mogućnost bescarinskog izvoza. Sa druge strane, zapadnoevropska tržišta su zatvorena, na njih je jako teško i skupo ući, bez garancije da ćete uspeti. Svakao i sa njima sarađujemo, izvozimo u Nemačku, Švedsku, Dansku, Švajcarsku... - kaže Aleksić.

Budući izgled novog industrijskog kompleksa u Novom KneževcuBudući izgled novog industrijskog kompleksa u Novom Kneževcu
Prateći savremene trendove u ishrani, Aleva je napravila i plan za pokretanje proizvodnje organske hrane, kažu naši sagovornici.

Novi industrijski kompleks

Kompanija Aleva će na proleće 2018. godine početi izgradnju novog industrijskog kompleksa u Novom Kneževcu, na parceli koje se nalazi uz trenutni kompleks fabrike. Radovi bi trebalo da traju 18 meseci, a u nove pogone biće premeštena čitava sadašnja proizvodnja, magacini, kao i deo uprave. Vrednost investicije je procenjena na više od 10 mil EUR, a novi pogon imaće oko 12.000 kvadrata.

Kako je za eKapiju objasnio Aleksić, dobijene su sve dozvole i u narednom periodu biće raspisan tender za izbor izvođača radova.

- Plan je da čitavu proizvodnju prebacimo u novi pogon i da ono što se sada radi u dve smene, radimo u jednoj smeni. Sadašnji pogon takođe ostaje i trenutno planiramo šta ćemo u njemu raditi - objašnjava za eKapiju Aleksić.

Katarina Stevanović


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.