NavMenu

Na ulice Kragujevca stiže i električni autobus - Grad dobija strategiju urbane mobilnosti

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.10.2017. 08:58
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Na ulicama Kragujevca za nekoliko meseci bi trebalo da se nađe električni autobus, a u planu je i izgradnja dve stanice za punjenje, navodi se na sajtu grada.

Ove novine najavio je gradonačelnik Radomir Nikolić, na seminaru o energetskoj tranziciji u saobraćaju i transportu, koji su u Kragujevcu organizovali Ambasada Francuske i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Nikolić je naveo da je u Kragujevcu u toku izrada studije saobraćaja, a čiji je deo i anketa građana. Za ovaj dokument zaduženo je preduzeće Urbanizam i Gradska agencija za saobraćaj.

- Izrada strategije održive urbane mobilnosti – to znači naći pravu ravnotežu između individualnih i kolektivnih sredstava prevoza, obezbeđivanja više prostora za pešake i nemotorizovana sredstva prevoza, uvek sa ciljem da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte. To u znači revitalizaciju urbanih prostora i povećanje zelenih površina - rekao je u uvodnom obraćanju Nikola Faj, otpravnik poslova Ambasade Francuske.

Cilj ove studije je uspostavljanje optimalnog modela javnog prevoza koji će moći da zadovolji pre svega transportne potrebe građana Kragujevca, urbanog i ruralnog područja, koji je razvojni i održiv. Kragujevac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji u sistemu trenutno ima 19 vozila koji su potpuno ekološki održivi, preduzeća Vulović transport, dodaje se na sajtu Grada Kragujevca.


- Počećemo od organizacije i upravljanja, do projektovanja nove mreže linija, novih redova vožnje i modela, podele tržišta sa jasnim kriterijumima šta budući operatori treba da ispune po pitanju onoga što zahtevaju građani grada Kragujevca, odnosno grad Kragujevac – kaže profesor Tica.

Prvi plan održive urbane mobilnosti u Srbiji dobio je Kruševac, a eKapija je nedavno pisala o tome.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.