NavMenu

IFC i EBRD obezbedili 215 mil EUR kredita za vetropark Čibuk 1 - Završetak izgradnje do kraja 2018.

Izvor: Beta Utorak, 17.10.2017. 15:50
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Predstavnici Vetroelektrana Balkana, Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali su u ponedeljak, 16. oktobra ugovor o kreditnoj liniji od 215 mil EUR za izgradnju vetroparka u Čibuku, vrednog 300 mil EUR.

Kako se navodi u saopštenju EBRD, vetropark Čibuk 1 razvija kompanija Vetroelektrane Balkana, u vlasništvu Tesla Wind-a, koja je zajedničko ulaganje kompanije Masdar iz Abu Dabija i Čibuk Wind Holdinga, podružnice američke kompanije Continental Wind Partners.

Čibuk 1 biće izgrađen 50 km severoistočno od Beograda, sastojiće se od 57 vetrogeneratora proizvođača General Electric i pokrivaće površinu od oko 40 km2, dodaje se u saopštenju EBRD.

- Vetropark snage 158 MW, koji će se sastojati od 57 turbina i proizvoditi do 457 GWh električne energije godišnje, čiji završetak se planira do kraja 2018. godine, biće najveći komercijalni projekat u oblasti energije vetra u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana - saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je prisustvovao potpisivanju.

U saopštenju se navodi da će na taj način 113.000 domaćinstava dobiti električnu energiju iz obnovljivih izvora, čime će emisija ugljen dioksida biti smanjena za više od 370 hiljada tona godišnje.

Vetropark Čibuk 1 doprineće otvaranju 400 radnih mesta tokom izgradnje, kao i izgradnji 50 km novih puteva.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da je to najveći projekat te vrste u Jugositočnoj Evropi i najveća pojedinačna privatna investicija u Republiku Srbiju.


- Reč je o velikom projektu, za Banat i za Srbiju, vetroparku snage 158 megavata, što je otprilike 32% ukupnih naših projekata iz energije vetra - rekao je Antić i dodao da Srbija ovim dobija projekat koji garantuje da će država postići cilj da se do 2020. godine poveća učešće obnovljivih izvora energije na 27% naše ukupne potrošnje.

Kako navodi EBRD u svom saopštenju, Mohamed Al Ramahi, direktor Masdara, je rekao da je ponosan na to što su u mogućnosti da svojom stručnošću i iskustvom doprinesu diversifikaciji energetskog miksa Srbije, u saradnji sa partnerima sa kojima zajedno nastupaju na tržištu.

- Ovaj projekat dobro pokazuje da je srpsko tržište privlačno za investicije u obnovljivu energiju i da ima potencijal da postane čvorište dodatnih projekata u regionu - naveo je Al Ramahi dodajući da će Čibuk 1 biti četvrti vetropark kompanije Masdar u Evropi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.