NavMenu

Startovao Nacionalni portal otvorenih podataka

Izvor: Beta Četvrtak, 12.10.2017. 18:12
Komentari
Podeli
(Foto: Maksim Kabakou/shutterstock.com)
Nacionalni portal otvorenih podataka na kome će se naći informacije državnih organa, institucija, lokalnih zajednica i drugih organizacija, promovisan je u četvrtak, 12. oktobra 2017. godine, u Startit centru u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je taj portal "važan za privredu Srbije i održiv i dinamičan razvoj".

- Otvoreni podaci će omogućiti efikasniju i transparentniju javnu upravu i smanjiti korupciju - rekla je ona i pozvala sve instutucije da svoje podatke učine dostupnim javnosti.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović rekao je da su podaci "nafta" savremenog doba.

- Ukoliko se podaci učine otvorenim, oni se mogu ukrštati i koristiti za stvaranje novih vrednosti - rekao je Jovanović i dodao da tržište otvorenih podataka u svetu vredi 40 mlrd EUR.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif istakao je da otvoreni podaci poboljšavaju transparentnost rada i unapređuju servis za građane i privredu. Industrija otvorenih podataka u Velikoj Britaniji, prema njegovim rečima, zapošljava pola miliona ljudi.

Na Nacionalnom portalu svoje podatke je otvorilo devet institucija među kojima su Poverenik, MUP, Agencija za lekove, Ministarstvo prosvete..

Otvaranje portala su finansijski pomogli Velika Britanija i Švedska sa milion dolara, a u četvrtak (12. oktobra 2017. godine) je potpisan ugovor za prvu tranšu od 300.000 USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.