NavMenu

Erdogan "spušta" kamatu Exim banke Srbiji na 1,6%?

Izvor: RTS Četvrtak, 12.10.2017. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: Nevena Cukućan)
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom posete Srbiji rekao da turska Exim banka može da daje kredite po kamatnoj stopi od 1,6%, što bi ubrzalo saobraćajne i infrastrukturne projekte.

Predsednici Turske i Srbije, Erdogan i Aleksandar Vučić, govorili su o autoputu Beograd-Sarajevo, odnosno Požega-Boljare.

On je dodao da je visoka kamatna stopa Exim banke bila jedan od glavnih razloga što ovi infrastrukturni projekti nisu realizovani.

- Exim banka je tražila kamatne stope od 6,5% pa, 4,8% sa popustom, ali je to za nas bilo potpuno neprihvatljivo. Sada je Erdogan rekao da turska Exim banka može da daje kredite po kamatnoj stopi od 1,6%. Videćemo da li će biti tako ili nešto više - rekao je on.

Kako kaže, od toga će zavisiti dinamika i brzina realizacije ovih infrastrukturnih projekata.

Srbija je, podseća, dva dana bila vest u turskim medijima, što je dvostruko važno zbog investitora i turista.

Proširivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, ali i odlične odnose predsednika Vučića i Erdogana, kako kaže, domaći privrednici ne bi smeli da propuste.


Ljajić je rekao da su realna očekivanja Razvojne agencije da će nakon potpisanih mnogobrojnih sporazuma i najave dolaska turskih investitora, "biti otvoreno 4.000 radnih mesta".

Govoreći o proširenom Sporazumu o slobodnoj trgovini, on je rekao da će razmena Srbije i Turske biti ove godine blizu milijarde evra, da je prošle godine bila 850 mil EUR.

Upitan da li će biti dovoljno junećeg mesa za izvoz u Tursku, jer je potpisan sporazum za izvoz 5.000 tona, on je rekao da Srbija već ima 6.000 tona goveđeg mesa viška za izvoz i da je interes naših proizvođača da više ulažu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.